Alt du har brug for at vide om at give en ormekur til dit kæledyr
Skrevet af Samantha |
Ormekur er en del af standardplejen af dit kæledyr. Alligevel har mange mennesker spørgsmål om ormekur til deres kæledyr. Derfor har vi lavet en omfattende guide til dig. Hvis du leder efter en populær ormekur til hunde eller katte, så tag et kig på hele vores produktsortiment.
Hvad er de forskellige typer af orme
Der er forskellige type orme, der kan angribe dig og dit kæledyr. De mest almindelige er spolorme, piskeorme, bændelorme, hageorme, lungeorme og hjerteorme. Katte og hunde kan blive angrebet af spolorme på forskellige måder bl.a. ved direkte indtagelse af æg eller larver, ved indtagelse af et byttedyr, ved indtagelsen af mælk fra en tæve/hunkat, eller direkte via moderkagen (gælder kun hvalpe). Et bændelormeangreb sker derimod altid via en såkaldt ”mellemvært”. Katte og hunde bliver kun angrebet af føden fra deres bytte eller af lopper, der indtages når dyret renser sig. Piskeorme og hageorme angreb opstår, fordi æg fra miljøet (i jorden) ender på tungen. Derudover spredes hjerteorm (Dirofilaria) med myg. Det sidste er heldigvis sjældent her, men det er mere almindeligt i det sydlige Europa.
Vigtigheden af regelmæssige ormekure
Orme kan forårsage en lang række symptomer hos din kat eller hund. Disse afhænger af typen af ormeangreb, og sværhedsgraden af angrebet. Ved et lavt antal orme, kan angreb nogle gange forløbe uden symptomer. Dette kan være tilfældet for rundorm, bændelorm og piskeorm. I andre tilfælde kan der observeres vage symptomer, såsom vægttab, dårlig kondition, en mat pels, anal kløe og milde mave-tarmproblemer. Rundorme kan også forårsage den berygtede ”ormemave” hos hvalpe. Hageorm og piskeorm kan føre til mere tydelige symptomer, såsom diarré (med blødning), anæmi og/eller vægttab. Som navnet antyder forårsager hjerteorm hjerteproblemer, hvor hovedsymptomerne er åndenød, hoste, nedsat udholdenhed og vægttab.
Bortset fra det faktum, at du ønsker at forhindre disse problemer hos din kat eller hund, er ormekur til dit kæledyr også meget vigtigt for dit helbred! Rundorme angreb kan, men til en mindre grad også forekomme hos mennesker. Især kan små børn oftere blive smittet af kæledyr, fordi de til tider indtager orme-æg mens de leger i en sandkasse eller i haven.
Hyppighed af ormebehandlinger
Der er udarbejdet retningslinjer for brug af ormekur på kæledyr. ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) er en gruppe af frontløbende specialiserede dyrlæger og parasitologer, der er en non-profit organisation, som arbejder efter disse retningslinjer. Til hunde rådgiver de følgende: hvalpe skal behandles i en alder af 2, 4, 6 og 8 uger og derefter månedligt, indtil de er 6 måneder gamle. Hunde bør derefter behandles 4 gange om året. Til jagthunde eller hunde i områder, hvor bændelorm fra ræve forekommer, kan hyppigere ormekure være nødvendige. Du bør konsultere dig med en dyrlæge om dette. For killinger anbefales det, at du begynder at give ormekur i en alder af 3, 4 og 7 uger, efterfulgt af en månedlig behandling op til 6 måneders alderen. Fra 6 måneders alderen er det anbefalet at katte får ormekur 4 gange om året.
Hvad med indendørskatte?
Forskning viser at omkring 20% af alle katte med rundormeangreb udelukkende holdes indendørs. Disse dyr er blevet indirekte inficeret af deres ejere. Orme-æg kan blandt andet bringes ind i huset på bunden af din sko. Derfor skal indendørskatte også have ormekur!
Bemærk venligst, at orme-æg ikke er synlige i dit kæledyrs afføring med det blotte øje. I tilfælde af et angreb vil du ofte først bemærke døde orme i dit kæledyrs afføring efter behandlingen. En undtagelse er delene af bændelorm, da disse ligner ris korn og nogle gange kan findes i pelsen eller i afføringen. Er du i tvivl, kan du altid bede din dyrlæge om at foretage en afføringsundersøgelse!
Timing af ormebehandlinger
I den største del af året er det præcise tidspunkt for en ormekur ikke vigtigt. Dit kæledyr kan blive angrebet på alle årstider. Det anbefales, at du giver dit kæledyr en ormekur cirka 2 uger før deres årlige vaccination. Dette skyldes at ormeangreb påvirker dit kæledyrs immunsystem negativt. Reaktionen på immuniseringen er ikke så kraftig, da antallet af antistoffer der produceres i det tilfælde ofte er lavere, end for dyr der for nylig har fået en ormekur.
Hvad kan du ellers gøre for at forhindre dette?
Hygiejne!
Udover selve ormekuren er der andre ting du kan gøre for at forhindre dit kæledyr i at komme i kontakt med orme-æg. Disse omfatter opsamling af dit kæledyrs afføring (selvfølgelig skal du ikke smide det i dit organiske affald eller på din kompostbunke), dække sandkasser til og regelmæssigt og grundigt vaske dine hænder. Dette er især vigtigt før måltider og efter havearbejde.
Som angivet ovenfor kan angreb af bændelorm være forårsaget af lopper. Derfor er loppeforebyggelse også vigtigt ved siden af almindelige ormekure. Produkter, der kan bruges til dette omfatter Midaspot.
Ormekursprodukter
Hos Medpets kan du købe forskellige former for ormekure. Til hvalpe og killinger anbefaler vi Drontal Oral Suspension for Puppies, til voksne hunde anbefaler vi Drontal Plus for dogs, og til katte kan du bruge Drontal for Cats.