Menu
Rabatter op til 30% Læs mere

Anskaffelse af en hvalp

Skrevet af Edith |

En hund er en fantastisk ledsager, som du kan hygge dig med, lege sammen med, tage på ture med eller blot nyde som selskab. Det er dog vigtigt at tænke grundigt over anskaffelsen af en hund. Passer en hund til dig? Overvej din familiesituation (børn, andre kæledyr osv.) og din boligsituation – både nu og i fremtiden. En hund lever i gennemsnit 10-14 år, og i hele denne periode skal du tage ansvar for dens pleje. Har du desuden tid nok til at tage dig ordentligt af en hund? Har du økonomisk mulighed for at tilbyde hunden den rette pleje? Og hvad sker der med hunden, når du tager på ferie? Alt dette er vigtigt at overveje, hvis du tænker på at anskaffe dig en hvalp.

Bruine pup lacht

Vigtige overvejelser ved anskaffelse af en hvalp

En hund kræver meget tid, og du skal altid tage hensyn til den. Det er faktisk som at få et ekstra familiemedlem. Alle hunde skal luftes flere gange om dagen – også når det regner. I gennemsnit skal du afsætte 1 til 2 timer om dagen til at sikre tilstrækkelig motion for hunden, afhængigt af racen. Derudover skal hunden fodres, børstes osv. på faste tidspunkter. Husk også, at hunde ikke er tilladt overalt, hvilket kan betyde, at du får mindre frihed i din hverdag. Til gengæld giver en hund både struktur og masser af hygge i dit liv.

Når du anskaffer dig en hvalp, er det vigtigt at tænke grundigt over racen (og dens tilhørende karakter), hundens størrelse og formålet med anskaffelsen. Hvad forventer du af din hund? Ønsker du en hund at tage på lange gåture med, en hund der er god sammen med børn, en hund til at dyrke sport med (jagt, agility, sporarbejde, beskyttelsesarbejde osv.), en vagtsom hund eller måske en, der bare hygger sig sammen med dig på sofaen? Det er afgørende at vælge en hund, hvis egenskaber passer godt til dig, i stedet for blot at vælge den hund, du synes ser bedst ud.

Race og temperament hos hunden

Racen siger meget om hundens temperament, størrelse og behov for pleje. En arbejdshund vil for eksempel have brug for meget motion og mental stimulering. En stor hund kræver mere plads end en lille hund. Derudover afgør racen også, om hunden har brug for særlig pleje, for eksempel i forhold til pelsen. Hvis du har børn, er det vigtigt at vælge en pålidelig hund. Hundens udseende spiller selvfølgelig også en stor rolle, men husk, at visse fysiske træk kan have konsekvenser for sundheden og kan medføre ekstra pleje eller begrænsninger. På hjemmesiden for Raad van Beheer kan du finde en beskrivelse af egenskaberne for hver race. Ved at kigge på hundens oprindelige formål kan du også få en idé om dens karakter. For eksempel blev Bouvieren oprindeligt avlet som vagthund og kvægdriver, hvilket stadig kan ses i racens personlighed i dag.

Opdrætteren af din hvalp

Sørg for at købe din hvalp hos en pålidelig opdrætter. Vær opmærksom på sundheden, avlsmetoderne og adfærden (også hos forældredyrene!). Det er vigtigt, at hvalpene har et pas og er korrekt ormebehandlet, vaccineret og chippet. Derudover skal de vokse op i et rent miljø, og moderen skal være til stede. Vær også opmærksom på, om opdrætteren arbejder aktivt med socialisering af hvalpene og ikke har for mange kuld på én gang. Desværre importeres der i dag også (alt for unge) hvalpe ulovligt fra udlandet med forkerte papirer. Hvis du er i tvivl, så undlad at købe hvalpen. På LICG’s hjemmeside kan du finde tips til, hvad du skal være opmærksom på ved besøg hos opdrættere og hvalpe.

Sundhedspleje i din hvalps første leveår

Hvalpen er valgt, men hvad indebærer det egentlig i forhold til sundhedspleje?

Vaccination af din hvalp

Enhver hvalp har brug for et grundvaccinationsprogram for at opbygge beskyttelse mod en række livstruende og smitsomme sygdomme (hundesyge, hepatitis, parvovirus, leptospirose). Det vaccinationsskema, der normalt anvendes, indebærer vaccination i en alder af 6, 9 og 12 uger. I dag er det også muligt at måle antistofniveauet i blodet ved hjælp af en såkaldt titertest og på baggrund heraf få et skræddersyet vaccinationsråd.

Ormebehandling af din hvalp

Udover vaccination er det også vigtigt at ormebehandle din hvalp regelmæssigt. Det anbefales at ormebehandle hvalpe i en alder af 2, 4, 6 og 8 uger og derefter fortsætte med månedlig ormebehandling indtil hunden er 6 måneder gammel. Herefter er det som regel tilstrækkeligt at ormebehandle fire gange om året, eller der kan udarbejdes en individuel plan baseret på en afføringsundersøgelse. I kategorien orme­behandling til hvalpe finder du alle ormemidler til hvalpe.

Brug vores ormeguide til at finde ud af, hvor ofte du skal ormebehandle din hvalp.

Foder til din hvalp

Det er vigtigt at vælge et kvalitetsfoder til din hvalp i dens første leveår. På den måde kan du opfylde ernæringsbehovene hos den unge, voksende hund. For store hunderacer (voksenvægt >25 kg) er det nødvendigt at vælge et foder, der er specielt egnet til hvalpe af store racer, på grund af forholdet mellem calcium og fosfor i foderet. Store racer må nemlig ikke vokse for hurtigt, da dette kan føre til problemer som vækst­smerter samt knogle- eller ledproblemer.

Forsikring til din hvalp

Det er muligt at tegne en forsikring til dit kæledyr. Den kan hjælpe dig med at dække eventuelle dyrlægeomkostninger. Du kan undersøge vilkår og præmier hos forskellige forsikringsselskaber og sammenligne dem. Alternativt kan du vælge at oprette en opsparing til din hund for at kunne betale for uforudsete udgifter som operationer og akutte tilfælde.

Hvad har du brug for til en hvalp?

*For at kunne opfylde din hunds basale behov skal du sørge for en sikker soveplads samt gode mad- og vandskåle. Et Pawise- eller Boon-bur er et ideelt redskab til opdragelsen. Senere i denne artikel kan du læse mere om dette. Derudover er et bur en god måde at skabe et trygt miljø for din hvalp, hvor den kan trække sig tilbage og finde ro. Når du vælger et bur, skal du sikre dig, at du vælger den rigtige størrelse, så hunden kan bevæge sig frit. Du kan lægge en passende pude som for eksempel Scruffs Expedition-måtte i buret for at skabe en behagelig soveplads.

Medpets tilbyder også et bredt udvalg af mad- og vandskåle. Til hvalpe, der spiser meget hurtigt, kan det være en god idé at anskaffe en såkaldt anti-slugefoder­skål.

Derudover har du brug for et halsbånd eller en sele samt en tilhørende line, for eksempel Trixie-hvalpehalsbånd og -line.

Legetøj må selvfølgelig heller ikke mangle. Vær opmærksom på, at legetøjet er lavet af solidt materiale, og at hunden ikke kan sluge små dele. Lad aldrig din hund lege med legetøj uden opsyn.

Relevante produkter

Træning og opdragelse af din hvalp

Burtræning af din hvalp

Buret er et nyttigt redskab i opdragelsen af din hund. Lad din hvalp vænne sig hurtigt til buret. Denne træning starter allerede den første dag, hvalpen er i sit nye hjem. Prøv at gøre buret til et rart sted for hvalpen. Giv for eksempel mad og godbidder i buret. Hvis hvalpen falder i søvn et andet sted, kan du forsigtigt lægge den i buret. Når din hvalp ligger i buret, er det vigtigt, at den får lov til at være i fred. Informér også eventuelle børn om, at de ikke må klappe hunden eller tage den ud af buret uden videre. På den måde lærer hvalpen, at buret er et trygt og behageligt sted.

Lad hunden blive lidt længere i buret, hver gang den er vågen. Tag den først ud, når den er rolig, og forsøg at ignorere piben. Når hvalpen først er blevet vant til buret, kan du gradvist begynde at forlade rummet i kortere perioder. Kom tilbage, når hvalpen er stille, og beløn den. Øg derefter langsomt tiden, du er væk. Brug aldrig buret som straf!

Læs også vores artikel om burtræning.

De første nætter kan være ret spændende for en hvalp. Den sover for første gang alene i en ukendt omgivelser. For at gøre det så behageligt som muligt for hvalpen, kan du vælge at sove ved siden af buret de første nætter eller placere buret ved siden af din egen seng. Det giver hvalpen en tryg følelse at vide, at du er i nærheden, og du kan hurtigt hjælpe den, hvis den skal ud og tisse om natten. Der findes også særlige krammedyr, som kan give hvalpen ekstra tryghed. Et eksempel er Snuggle Puppy. Denne bamse har et mærkbart bankende hjerte og en varmekilde, som hvalpen kan ligge tæt op ad og finde ro ved.

Renlighedstræning af din hvalp

En af de første ting, du skal træne, er renlighed. Hvalpe kan endnu ikke holde sig så længe og skal som regel ud hver anden time. Sørg i hvert fald for at tage hvalpen med ud straks efter, at den har spist/drukket, sovet eller leget. Giv hvalpen mulighed for at gøre sig ren, og beløn den entusiastisk (med en godbid eller med ros), når det lykkes.

Hold også godt øje med hvalpen indendørs. Hvis den pludselig begynder at dreje rundt og snuse intensivt på ét sted, har den sandsynligvis brug for at komme ud. Tag den da straks med udenfor. Prøv at undgå “uheld” i huset. Hvis du ikke kan holde opsyn i en periode, så sæt hvalpen i buret – den vil sjældent besørge der.

Skulle det alligevel ske, at hvalpen tisser indendørs, så straf den ikke – det kan have en negativ effekt. Hvis hvalpen er blevet vant til at tisse på en tisseunderlag, kan du gradvist flytte underlaget tættere på døren og til sidst fjerne det helt.

I begyndelsen skal hvalpen også ud om natten. Sæt den i buret, og hvis den bliver urolig eller giver signal om, at den vil ud, så tag den straks med udenfor, så den kan gøre sig ren. Efterhånden som hvalpen bliver ældre, vil den kunne holde sig længere.

Læs også vores artikel om renlighedstræning.

Mental stimulering af din hvalp

Hunde nyder at få mentale udfordringer. De synes, det er sjovt at skulle “arbejde” for deres foder; det virker endda belønnende og forebygger kedsomhed. Der findes forskellige produkter på markedet, som kan stimulere din hund mentalt. Tænk for eksempel på puslespil som Trixie Dog Activity Flip Board, Nina Ottoson Dog Domino og fyldbart legetøj som Kong Classic, hvor foder kan gemmes indeni.

Hvalpetræning

Det er en god idé at deltage i en hvalpetræning med din hvalp. Ud over socialisering er det vigtigt at arbejde sammen, opbygge et bånd og få styr på de grundlæggende kommandoer. Dette er ikke kun vigtigt, hvis du vil lave mere med din hund senere, men også hvis du ønsker en velopdragen og harmonisk familiehund. Under en kursus får du støtte og vejledning. Læs også vores artikel om hvalpetræning.

Efter hvalpetræningen tilbydes der som regel en fortsætterkursus, hvor du kan bygge videre på træningen. Der findes et hav af forskellige aktiviteter og hundesportsgrene for hund og ejer – der er noget sjovt for enhver kombination!

Du kan læse mere om de forskellige hundesportsgrene her.