Anskaffelse af en killing
Skrevet af Edith |
Du ønsker dig en killing – hvor dejligt! En kat er et skønt kæledyr, der kan berige dit liv enormt. Men hvor finder du en killing? Hvad skal du være opmærksom på, når du vil tage en killing med hjem? Skal du tage en killing med til dyrlægen? Alle disse spørgsmål besvarer vi i denne blog, så du ved præcis, hvad du skal gøre!

Du ønsker dig en kat som kæledyr
En kat er et populært og dejligt kæledyr, som er relativt nemt at holde. Det er dog vigtigt at tænke grundigt over anskaffelsen af en kat eller killing. Passer en kat til dig? Overvej din familiesituation (børn, andre kæledyr) og din boligsituation. Det gælder ikke kun nu, men også i fremtiden. Har du desuden tid nok til at tage dig af en kat? Har du råd til at give katten den rette pleje? Og hvad sker der med katten, når du tager på ferie? Alt sammen vigtige ting at tænke over, før du anskaffer dig en kat.
En kat kræver tid, og du skal altid tage hensyn til den. Katte bliver relativt gamle og har også om 15 til 20 år stadig brug for pleje. De skal fodres på faste tidspunkter, og kattebakken skal rengøres regelmæssigt. Er det ikke noget problem for dig? Så gå endelig i gang! Hvad skal du være opmærksom på? Det fortæller vi dig her.
Vigtige overvejelser ved anskaffelse af en killing
Når du anskaffer dig en killing, er det vigtigt at tænke grundigt over racen og dine forventninger til en kat. Ønsker du en kat, der kun skal være indendørs, eller en kat, der hovedsageligt skal være udendørs og fange mus? Ikke alle katte egner sig som indekatte. Den ene kat elsker at blive kælet med, mens en anden helst vil være i fred. Nogle katte er meget aktive, mens andre er mere rolige. Nogle katte er meget vokale, mens andre næsten ikke siger noget. Det er vigtigt at vælge en kat, hvis egenskaber passer til dig, i stedet for kun at vælge den, du synes er pænest. Killingers personlighed i kuldet afspejler ofte, hvordan deres temperament vil være som voksne katte. Nogle killinger er mere nysgerrige og livlige end andre. Det er også vigtigt at vælge en ansvarlig opdrætter. En god opdrætter har ikke for mange kuld ad gangen, sørger for at moderkatten er til stede, og lader killingerne vokse op i et hjemligt miljø.
Race og temperament hos din killing
Du kan vælge mellem en racekat eller en almindelig huskat (europæisk korthår). Hvis du overvejer en racekat, er det vigtigt at kigge på racens egenskaber og ikke kun på det ydre. Hver race har sine egne karaktertræk, som er afgørende for kattens temperament. Derudover er der forskelle såsom kattens størrelse og pelstype (langhår eller korthår). Information om dette kan findes hos raceklubben for den pågældende race.
Tag også et kig på vores side om katteracer.
Sundhedspleje til din killing i det første leveår
Killingen er valgt, men hvad indebærer det egentlig i forhold til sundhedspleje?
Vaccination af din killing
Enhver killing har brug for en grundvaccination for at opbygge beskyttelse mod en række livstruende og smitsomme sygdomme (kattesyge og katteinfluenza). Det vaccinationsskema, der normalt anvendes, er vaccination i en alder af 9 og 12 uger. I dag er det også muligt at måle antistofniveauet i killingen ved hjælp af en titertest. På baggrund af denne test kan det rette vaccinationsskema for din kat fastlægges, særligt i forhold til vaccination mod kattesyge.
Ormebehandling af din killing
Udover vaccination er det også vigtigt at ormebehandle din killing regelmæssigt. Det anbefales at ormebehandle killinger i en alder af 3, 5, 7 og 9 uger. Derefter kan killingen ormebehandles en gang om måneden. Efterfølgende er det som regel tilstrækkeligt at ormebehandle fire gange om året, eller der kan udarbejdes en individuel plan baseret på afføringsundersøgelse.
Brug vores ormeguide til at finde ud af, hvor ofte du skal ormebehandle din killing.
Loppebehandling af din killing
Det er vigtigt jævnligt at kontrollere, om din killing har lopper. Hvis den klør sig meget eller har bare pletter i pelsen, kan du bruge en loppekam for at se, om du kan finde lopper. Finder du små sorte prikker i pelsen, kan det være loppeekskrementer. Læg dem på et stykke hvidt køkkenrulle og fugt det. Skifter prikkerne farve til rød, er det faktisk loppeekskrementer, da loppeekskrementer indeholder ufordøjet blod, fordi lopper suger blod. Er du i tvivl, så tag en tur forbi din dyrlæge – de kan også rådgive dig om loppebekæmpelse. Der findes forskellige midler mod lopper på markedet. Vær dog opmærksom på, at ikke alle midler er egnede til helt unge killinger!
Foder til din killing
Det er vigtigt at vælge et kvalitetsfoder til killinger i deres første leveår for at opfylde behovene hos det voksende dyr. Katte kan nogle gange være kræsne med deres foder. Nogle foretrækker variation i smag, mens andre for eksempel hellere vil have vådfoder end tørfoder.
Forsikring til din killing
Det er muligt at tegne en forsikring til dit kæledyr for at dække eventuelle dyrlægeomkostninger. Undersøg betingelserne og præmierne hos forsikringsselskaberne. Du kan også vælge at oprette en opsparing til din kat, så du kan betale for uforudsete udgifter som en operation eller et akut tilfælde.
Hvad har du brug for til din killing?
For at opfylde din kats basale behov skal du bruge en god seng, passende mad- og vandskåle samt en kattebakke. Hos Medpets finder du forskellige kattekurve og -puder, der passer til de forskellige krav, katte kan stille til deres soveplads. Den ene killing elsker at gemme sig, mens en anden foretrækker at ligge sammenkrøllet i en kurv. Medpets tilbyder også et bredt udvalg af mad- og vandskåle. Nogle katte foretrækker at drikke fra en fontæne eller en rindende vandhane. Til disse katte findes der forskellige drikkefontæner, såsom Drinkwell drikkefontæne eller Catit Senses Flower Fountain.
For at gøre måltiderne mere aktive og stimulerende kan du bruge Catit Senses Feeding Maze, som er særligt velegnet til indekatte, der har brug for mere udfordring og/eller aktivitet.
Derudover tilbyder Medpets forskellige typer kattebakker – både åbne og lukkede. Nogle katte foretrækker en åben bakke, mens andre gerne vil have mere privatliv. En god tommelfingerregel for antallet af kattebakker i hjemmet er: antal katte + 1.
Det er også en god idé at anskaffe sig et kradsetræ, især hvis katten ikke kommer ud. Et kradsetræ hjælper med at forhindre uønsket kradseadfærd på møbler.
En transportkasse er uundværlig, når katten skal transporteres, f.eks. til dyrlægen eller pensionatet. Kattelegetøj må selvfølgelig heller ikke mangle.
Hvis du vil tage din kat med udendørs eller gradvist vænne den til udelivet, er et Beeztees sele et rigtig godt valg. Medpets tilbyder også forskellige halsbånd, hvor du for eksempel kan fastgøre en adresseholder.
Opdragelse af din killing
Ligesom for en hvalp er en god opdragelse også vigtig for en killing.
Socialisering af din killing
Socialiseringsperioden for en kat er meget vigtig. Det er i denne periode, katten lærer social adfærd. Det handler blandt andet om samvær og kommunikation med artsfæller, andre dyr og mennesker. Men også om hverdagsaktiviteter som at blive løftet, kælet for, bruge kattebakken, lege og vænne sig til almindelige lyde i hjemmet. Den første socialiseringsperiode vil allerede finde sted hos opdrætteren. Læs også vores artikel om socialisering af killinger.
Regler for din killing derhjemme
Derhjemme skal katten lære at overholde visse (hus)regler, for eksempel at den ikke må hoppe op på bordet eller kradse i sofaen. Angiv disse grænser tydeligt, for eksempel ved at hæve stemmen eller klappe i hænderne. Sørg desuden for, at katten har nok alternativer – ting, den gerne må hoppe op på eller kradse i. På den måde mindsker du risikoen for, at katten gør noget forkert.
Læs mere i vores artikel: “Opdragelse af killinger – hvordan gør man?
Har du stadig spørgsmål efter at have læst denne artikel? Så kontakt gerne vores veterinærteam på dyrlæ[email protected].