Menu
Rabatter op til 30% Læs mere

Drægtighed hos hunde

Skrevet af Edith |

En tæve kommer i gennemsnit i løbetid to gange om året og er da frugtbar. I denne artikel gennemgår vi hele forløbet fra frugtbarhed til fødsel – og hvordan du bedst kan støtte din hund undervejs.

Moederhond met pups

Løbetid og parring

Løbetid

En tæve kommer i gennemsnit i løbetid to gange om året. En typisk løbetid varer cirka 3 uger. I denne periode vil tæven få udflåd fra vulvaen, som også vil være hævet. I gennemsnit er en tæve frugtbar omkring den 10. dag af løbetiden. Varigheden af løbetiden og tidspunktet for frugtbarhed kan dog variere meget fra tæve til tæve.

Hvornår er min tæve frugtbar – Bestemmelse af progesteronniveau

Hvis du ønsker at få et kuld hvalpe med din hund, er det vigtigt at vide, hvornår tæven er mest frugtbar. Der findes en blodprøve, hvor man kan måle niveauet af progesteron (et hormon), som giver en indikation af det optimale tidspunkt for parring.

Da tidspunktet for frugtbarhed kan variere meget fra tæve til tæve, er det en god idé at få målt progesteronniveauet. På den måde kan man bedre forudsige, hvornår tæven er frugtbar.

Parring

Tidligt i løbetiden vil tæven typisk afvise hanhunden, hvis han forsøger at parre sig med hende. Men omkring det tidspunkt, hvor hun er frugtbar, vil hun acceptere parring. Det er vigtigt at skabe ro omkring parringen, så tæven og hanhunden kan lære hinanden at kende i et afslappet miljø, før selve parringen finder sted.

Ved en vellykket parring vil tæven og hanhunden være ‘koblet sammen’ i nogle minutter. Det skyldes en naturlig hævelse omkring kønsorganerne, som gør, at de sidder fast i en periode. En vellykket parring betyder dog ikke nødvendigvis, at tæven bliver drægtig. Hun skal parres på det rette tidspunkt, og samtidig spiller kvaliteten af sæden en afgørende rolle.

At konstatere om tæven er drægtig

Der findes desværre ingen blod- eller urinprøve til at fastslå drægtighed hos tæver, som man kender det hos mennesker. Der er dog andre måder at konstatere, om en tæve er drægtig.

At mærke på maven

Tævens bugomfang vil gradvist begynde at stige. Ved at mærke på maven kan dyrlægen omkring dag 26-30 eventuelt mærke fosterblærerne. Denne metode er dog ikke altid helt pålidelig, da det afhænger af, hvor fyldt tævens mave er. For eksempel kan en meget fyldt blære gøre undersøgelsen vanskeligere.

Hvornår kan man lave en scanning for at fastslå drægtighed?

For at få sikkerhed kan det bedst anbefales at få lavet en scanning af maven. Dette kan gøres fra dag 23. Det kan dog være svært at fastslå det præcise antal hvalpe med en scanning – dette gøres mere præcist med en anden metode.

Hvornår kan man tage et røntgenbillede for at fastslå drægtighed?

Fra dag 45 af drægtigheden begynder hvalpenes skeletter at forbenes, og de bliver synlige på et røntgenbillede. Med en sådan røntgenundersøgelse kan hele bughulen ses, og det bliver muligt at tælle antallet af hvalpe.

Symptomer på afslutningen af drægtigheden

Mod slutningen af drægtigheden vil mælkekirtlerne begynde at hæve, og i de sidste dage før fødslen starter mælkeproduktionen.

Hvor lang tid varer en hunds drægtighed?

Drægtigheden varer i gennemsnit 63 dage, men kan variere fra 59 til 67 dage. Hvalpe anses for at være levedygtige fra dag 57-59. Ofte er drægtigheden lidt kortere ved store kuld og lidt længere ved små kuld. Hvis tæven for eksempel kun bærer én hvalp, er det vigtigt at holde ekstra godt øje med drægtighedens længde, så hun ikke går for længe over tid.

Fodring under drægtigheden

I de første 5 uger af drægtigheden har tæven som udgangspunkt ikke brug for ekstra foder. Fra uge 6 begynder hvalpene dog at vokse hurtigt, og til denne vækst har tæven brug for flere næringsstoffer. Det er derfor en god idé at skifte til et hvalpefoder, der også er egnet til drægtige og diegivende tæver – som for eksempel Royal Canin VCN – Pediatric Starter Small Dog, Medium Dog eller Large Dog samt Specific Puppy All Breeds CPW, Specific Puppy Small Breed eller Medium Breed.

Fra uge 6 kan tæven gradvist få 10-15 % mere foder om ugen frem mod fødslen. Det betyder, at hun i slutningen af drægtigheden vil spise cirka 40-60 % mere end normalt. Når drægtigheden nærmer sig slutningen, bliver bughulen så fyldt, at maven bliver trykket en smule. Det betyder, at tæven ikke længere kan spise store mængder foder ad gangen. Det anbefales derfor at give hyppige, små måltider.

Forberedelse til fødslen

Fødekasse

Det er vigtigt at tage nogle forberedelser, inden tæven skal føde. Hun har brug for et roligt, beskyttet og trækfrit sted, hvor hun kan føde og passe sine hvalpe. Det er en god idé at købe eller bygge en fødekasse – gerne med en kant, som tæven kan træde over, men som hvalpene ikke kan kravle over.

Sørg for at fødekassen står i hjemmet et par uger før fødslen, så din hund kan vænne sig til den. I fødekassen kan du lægge et vetbed og eventuelt nogle underlag. Den ideelle temperatur for hvalpene i fødekassen er 24-27 grader. Det er også klogt at have en varmelampe i hjemmet, som kan bruges til at give ekstra varme til hvalpene, hvis det bliver nødvendigt.

Øvrige forberedelser

Hvis du forventer et stort kuld, er der en risiko for, at tæven ikke har nok mælk til alle hvalpene. Derfor kan det være en god idé at have modermælkserstatning klar, som f.eks. Royal Canin Babydog Milk hvalpemælk eller Vetoquinol Care Milkodog. Hvis en af hvalpene ikke vokser tilstrækkeligt, kan du straks begynde at supplere med flaskefodring.

Hav også gerne en stak gamle håndklæder klar til at tørre hvalpene af efter fødslen. Ofte klarer moderen det hele selv, men det er godt at være forberedt, hvis du får brug for at hjælpe. Det er desuden en fordel at have en lille sugepumpe (slim- eller næsesuger) i huset til at fjerne eventuelt slim efter fødslen.

En fødsel kan være spændende og kræver lidt erfaring for at vurdere, om alt forløber normalt. Hvis du kender en opdrætter med erfaring fra tidligere fødsler, kan det være en god idé at få råd – eller måske endda få dem til at være til stede under fødslen.

Relevante produkter

Fødslen

Tegn på en nært forestående fødsel

Slutningen af drægtigheden nærmer sig, og fødslen er på vej. Men hvornår ved man, at tæven snart skal føde? I gennemsnit begynder fødslen omkring dag 63 af drægtigheden. Et par dage før fødslen kan tæven virke mere urolig og begynde at udvise redebyggeradfærd. Mælkeproduktionen vil gradvist sætte ind, og mælkekirtlerne bliver yderligere hævede.

Et fald i kropstemperaturen kan også være et tegn på, at fødslen nærmer sig. Vi anbefaler derfor, at du begynder at måle tævens temperatur tre gange dagligt fra dag 56. På den måde får du et indblik i hendes normale temperaturmønster. Typisk falder kropstemperaturen med 0,5-1,5 grader 12 til 24 timer før fødslen går i gang. Det sker ikke lige tydeligt hos alle tæver, men hvis du registrerer et klart temperaturfald, vil fødslen som regel starte inden for 12 til 24 timer.

På selve fødselsdagen har tæven ofte nedsat eller ingen appetit. Hun kan også begynde at tisse oftere og vil typisk slikke sig mere omkring bagpartiet for at holde sig ren.

Fødsel

Fødekassen er et trygt og behageligt sted for tæven at føde. Vælger tæven dog en anden placering, er det bedst at lade hende blive der. Ro og tryghed er meget vigtigt i denne fase. Lige før hvalpene fødes, kan man ofte se lidt rødligt udflåd.

Hvis tæven skal føde for første gang, kan det tage lidt længere tid med den første hvalp. Generelt gælder det, at hvis tæven presser effektivt, bør den første hvalp være født inden 45 minutter. Hos en uerfaren tæve kan det tage lidt længere tid. Tiden mellem to hvalpe bør højst være 30 minutter, hvis tæven presser godt.

Hvis fødslen trækker ud, kan tæven holde en pause for at hvile og måske sove lidt. Men når veerne starter igen, skal den næste hvalp gerne komme inden for 30 minutter. Tager det for lang tid, eller er du i tvivl om alt går som det skal, så kontakt din dyrlæge.

Normalt vil tæven selv bide fosterhinden over og slikke hvalpen ren. Gør hun det ikke, kan du hjælpe ved forsigtigt at tørre hvalpen med et håndklæde. Hvis det er første gang tæven får hvalpe, er det en god idé at holde øje med, hvordan hun reagerer på dem. Nogle hunde kan i starten synes, at de små, kravlende hvalpe er lidt skræmmende.

Se vores artikel ‘hvalpekuld’ for mere information om de første uger efter fødslen, når hvalpene er kommet til verden.

Har du spørgsmål om drægtighed eller fødsel? Du er altid velkommen til at kontakte vores veterinærteam på dyrlæ[email protected].