Menu
30 % rabat på udvalgt Royal Canin vådfoder! Læs mere

Fyrværkeritræning for din hund

Skrevet af Anne |

For mange hunde er nytåret ingen fest. Pludselige lysglimt, knitrende lyde, hvæsen og fløjten – og en masse høje brag. Det er helt forståeligt, at en hund ikke ved, hvordan den skal håndtere det! Derfor er der behov for fyrværkeritræning.

Hund

Det er ikke præcist kendt, hvor mange hunde der lider af fyrværkeriangst, men en stor procentdel af hundeejere bemærker i større eller mindre grad, at deres hund bliver nervøs eller bange. Det viser sig som uro, piben, gøen, urenlighed og destruktiv adfærd. Mod slutningen af året får dyrlæger ofte forespørgsler om at udskrive beroligende midler, så hunde kan komme nogenlunde trygt gennem nytåret. Det er dog langt mere effektivt og holdbart at begynde på fyrværkeritræning. Med den rette træning er der en stor chance for, at nytårsaften bliver en mere rolig oplevelse.

Hvordan opstår fyrværkeriangst?

Fra det tidspunkt en hvalp er tre uger gammel, starter socialiseringsfasen. I denne periode er hvalpe meget nysgerrige og lader sig sjældent skræmme. Hvis de alligevel bliver forskrækket, håndterer de det som regel uden problemer.
Efter 12 uger begynder den såkaldte ‘angstfase’. I denne periode er unge hunde mere tilbøjelige til at blive forskrækket og udvikle frygt. De kommer sig dårligere over negative oplevelser, og her kan grundlaget for fyrværkeriangst – eller generel angst – blive lagt. Derudover kan angst også have en arvelig komponent. Når man anskaffer en hvalp, er det derfor klogt at undersøge, om forældredyrene har vist tegn på angst.

Hvorfor skal man gøre noget ved fyrværkeriangst?

Man kunne tænke: “Det er jo kun én gang om året.” Men udover at det er en meget ubehagelig oplevelse, bliver hunden ofte mere og mere angst for hver gang. Det kan føre til generaliseret angst – at hunden også bliver bange for andre høje lyde som torden. Så er det ikke længere et problem, der kun forekommer én gang årligt, men en tilstand, hvor hunden ofte og uforudsigeligt er angst. Det har stor indflydelse på hundens trivsel.
Jo længere tid problemet har stået på, desto sværere er det at rette op. Men hunde kan lære hele livet igennem. Derfor er det bedst at starte adfærdstræning så tidligt som muligt – men det er aldrig for sent.

Hvordan fungerer fyrværkeritræning?

Hunde er gode til associativ læring – de forbinder hurtigt begivenheder med hinanden. Dette sker f.eks. ved klassisk betingning, som i det velkendte Pavlov-eksperiment, hvor hunde lærte at forbinde en metronomlyd med mad. Lyden alene fik til sidst hundene til at savle.
En anden læringsform er operant betingning, hvor hunden lærer at forbinde sin egen adfærd med et resultat – fx at hoppe op ad folk giver opmærksomhed.
Ved fyrværkeritræning ønsker vi, at hunden lærer at forbinde fyrværkerilyde med noget positivt. Det kaldes modbetingning: hunden lærer at noget, den tidligere frygtede, nu er forbundet med noget rart.
Der findes specielle fyrværkeri-cd’er til formålet. Det er vigtigt dagligt at lege eller træne med hunden i nogle få minutter, mens lydene meget lavt afspilles i baggrunden. Legetøjet eller godbidden skal være eksklusivt og kun bruges til disse sessioner, så hunden forbliver interesseret. Hunde hører lavfrekvente lyde bedre end mennesker, så start med lav volumen – og skru ned, hvis hunden viser tegn på angst.
Det er vigtigt aldrig at straffe en bange hund. Det vil kun forstærke forbindelsen mellem lyden og en negativ oplevelse – og gøre hunden endnu mere bange.

Hvordan forebygger man fyrværkeriangst?

Endnu bedre end at skulle aflære frygt er at forebygge, at hunden overhovedet udvikler den. Hvalpe vænnes ofte til børn, ældre, trafik, andre hunde og dyr – men lyde bliver tit glemt. På nytårsaften ved vi mennesker, hvad der venter, men hunden har ingen idé! Dens naturlige reaktion er at ville flygte fra høje lyde.
Derfor bør man vænne hvalpe til fyrværkerilyde på en rolig måde – på samme måde som man træner en hund med angst. Fordelen er, at en hvalp uden negative oplevelser typisk lærer det hurtigere. Den vil forbinde lydene med positiv opmærksomhed fra ejeren.

Hvordan kan du ellers støtte din hund ved fyrværkeriangst?

Brug af beroligende tilskud og hjælpemidler kan hjælpe din hund med at forblive afslappet. Kosttilskud som Dr. Ann’s Stress Reduction eller Zylkene virker indefra og hjælper din hund med at slappe af. Adaptil diffuseren sættes i stikkontakten og udsender feromoner, som mennesker ikke kan opfatte, men som virker beroligende på hunde. Angstnedsættende medicin kan om nødvendigt ordineres af dyrlægen.

Relevante produkter

Fakta eller myte om din bange hund

‘Bange hunde skal ignoreres.’

Myte! Tidligere blev det ofte anbefalet, at man skulle ignorere hunde, når de var bange. Men det er en myte, at det at give støtte skulle forstærke angsten. Ifølge specialister i adfærdsterapi for hunde kan adfærd forstærkes gennem opmærksomhed – men det gælder ikke for følelser som frygt.
At blive ignoreret, når man er bange, føles ikke rart! Det er vigtigt at trøste hunden – uden at pylre, ae konstant eller kramme for meget.

‘Han vænner sig nok til det, hvis vi går tur, mens der fyres fyrværkeri af.’

Myte! Hvis nogen har højdeskræk, forsvinder den jo heller ikke af at blive “vænnet” til højder. Det samme gælder hunde. I stedet for at udsætte hunde direkte for fyrværkeri, skal de lære, at fyrværkeri ikke er farligt. Det er mere effektivt at lære dem, at der altid sker noget positivt (f.eks. opmærksomhed og leg), når der er høje lyde eller lysglimt.

‘Når du under gåturen pludselig oplever fyrværkeri, er det bedst at løfte (din lille) hund, hvis den er bange.’

Fakta! At løfte hunden (hvis det er muligt) og gå hjem er den bedste løsning. Undgå så vidt muligt yderligere negative oplevelser.

‘Advokat hjælper hunde, der er bange for fyrværkeri, med at slappe af.’

Myte! Alkohol har samme effekt på hunde som på mennesker: de bliver mindre opmærksomme. Men det hjælper ikke mod ægte angst – og det er desuden sundhedsskadeligt at give din hund alkohol. En langt bedre løsning er at starte i god tid med et beroligende tilskud som Dr. Ann’s Stress Reduction.

Sidste øjebliks-tips mod fyrværkeriangst

Efter at have læst denne artikel går alle naturligvis i gang med fyrværkeritræning! For god ordens skyld giver vi her nogle sidste øjebliks-tips.
Så hvad gør du, når nytår nærmer sig og du har en angst hund?

  • Luft hunden i god tid og på et roligt sted – og gå absolut ikke ud med hunden, når der fyres fyrværkeri af!

  • Sørg for, at hunden opholder sig i et rum med gardiner, der kan blokere lysglimt, og hvor lyde udefra bliver dæmpet mest muligt.

  • Skab “modlyd”, som f.eks. musik – det kan dæmpe dele af fyrværkerilydene.

  • Giv hunden afledning – f.eks. en KONG, fyldt med lækkerier. Brug kun noget særligt, som hunden elsker og sjældent får.

  • Hvis hunden gemmer sig eller har fundet et skjulested, så lad den være dér. Træk ikke hunden ud af sin trygge zone.

  • Giv støtte – uden at pylre. Lad hunden sidde hos dig, forbliv rolig og vis, at du ikke er bange.

  • Hvis det ikke er muligt at skabe en rolig atmosfære derhjemme, kan det være bedre at tage hunden med på et midlertidigt ophold et andet sted.

Leder du efter flere tips om fyrværkeriangst og hvordan du kan tackle det? Læs mere i vores blog Håndtering af fyrværkeriangst.

Vil du gerne drøfte, hvad der er bedst for dit kæledyr? Kontakt os gerne på [email protected].