Menu
Rabatter på op til 50 %! - Black Friday-tilbud hos Medpets! Læs mere

Ormekur hunde

En ormekur er en nødvendig del af hundens pleje. Når hund får ormekure regelmæssigt, hjælper du hunden med at forblive sund og rask og forebygge en lang række sygdomme. 

Mere information

Ingen produkter fundet

Der er desværre ikke fundet nogen produkter. Prøv at bruge søgelinjen eller en anden kategori.

Ormekur til hunde

Det anbefales at give din hund ormekur regelmæssigt i henhold til følgende skema:

Hundehvalpe: når de er 2, 4, 6 og 8 uger, 4 måneder og 6 måneder
Voksne hunde: 4 gange om året

Hvilke type orme findes der?

Når vi taler om orme hos hunde, mener vi ikke en bestemt art, men snarere samlet betegnelse. Rundorm, bændelorm, krogorm, piskeorm, lungeorm og hjerteorm er de mest almindelige.

Hunde kan få orm på forskellige måder: ved at spise æg eller larver når I er ude, gennem modermælk eller endda gennem moderkagen i livmoderen. En bændelorm infektion opstår altid via en såkaldt mellemliggende vært. Dyrene smittes kun ved at spise bytte eller sluge lopper, når de slikker. Piskeorme og krogeorme transporteres ind i kroppen ved at indtage (slikke) æggene fra miljøet (jord), mens hjerteorm (Dirofilaria immitis) – som hører til gruppen af ​​orme – bruger myggen som en mellemliggende vært. Fransk hjerteorm smitter igennem snegle. Hunde der er smittet med denne orm kan få alvorlige lunge- og hjerteproblemer.

Du kan finde en artikel fra vores dyrlæge om  lungeorm hos hunde her.

Hvor vigtige er ormekure?

Orme kan forårsage en lang række sygdomme. Symptomerne afhænger af både typen af ​​orm og hvor stor ​​infektionen er. I den indledende fase eller med et lille antal rundorme, bændelorme eller piskeorme fortsætter angrebet ofte uden nogle synlige symptomer. I andre tilfælde kan symptomer opstå. Disse spænder fra en dårlig generel tilstand, dårlig pels kvalitet og vægttab til anal kløe og mildt tarmbesvær. Rundorm fører til den berygtede ormemave hos hvalpe, der kan genkendes af en tyk, udspilet krop.

Hageorm eller piskeorm er meget mindre almindelig hos hunde. Disse to typer orme er dog meget farligere for hunden. Da ingen af ​​arterne har brug for en mellemvært til reproduktion, forekommer ofte tilbagevendende infektioner fra miljøet. En kraftig angreb med hageorm eller piskeorm resulterer normalt i diarré (ofte blandet med blod og tarmslimhinde), anæmi og/eller alvorligt vægttab.

Som navnet antyder, forårsager hjerteorm hjerteproblemer. De vigtigste symptomer er hoste, åndenød, nedsat udholdenhed og vægttab. Ubehandlet hjerteorm angreb kan føre til døden.

Bortset fra at ønske at undgå, at din hund bliver syg, er regelmæssig ormekur meget vigtig for dit helbred! Fordi rundorminfektioner (og i mindre grad krogeorminfektioner) også kan forekomme hos mennesker. Især små børn kan blive smittet med orme, når de leger i sandkassen eller på græsplænen og  slikker på legetøjet.

Hvor ofte skal give min hund en ormekur?

Der findes retningslinjer for ormekur til kæledyr. Da næsten alle hundehvalpe bliver smittet med orme i livmoderen, og konsekvenserne for den unge hund kan være meget alvorlige, giver det mening at give dem ormekur for første gang, når de kun er to uger gamle. Orme infektionen også kan forekomme gennem modermælk, gives en ormekur hver anden uge under når den stadig bliver ammet. Fra fravænningsperioden, der begynder omkring otte til ti uger, er det nødvendigt med månedlig ormekur indtil den bliver seks måneder. Fra dette tidspunkt er det tilstrækkeligt for de fleste hunde at få ormekure fire gange om året, dvs. hver tredje måned. Dog er der en undtagelse for hunde, hvor der er påvist en orme infektion, eller som er i tæt kontakt med små børn. Månedlig ormekure anbefales til dem.
Bemærk: ormekure kan ikke forebygge ormeangreb!  De dræber kun levende orme og larver.

Æg fra orm og larver kan ikke ses med det blotte øje, og du kan derfor ikke se om hunden har orm. Mange af ormene kan først ses efter en ormekur, hvor de døde orme kan ses i hundens afføring. Bændelorm er en undtagelse. Deres kropsdele som ligner ris korn, kan ses i hundens pels og afføring.
Hvis du er i tvivl, så spørg din dyrlæge om en undersøgelse af dens afføring, hvor den bliver undersøge under mikroskop for orme æg.

Tid til ormekur

Det har ingen betydning hvornår du giver din hund en ormekur. Dit kæledyr kan blive smittet året rundt med dem. En undtagelse er tidspunktet for den årlige vaccination. Her anbefales det at give en ormekur omkring to uger før vaccination. Dette skyldes, at hundens forsvarssystem er stærkt svækket i tilfælde af en orminfektion på vaccinations tidspunktet. Hvis vaccination gives når hunden er svækket, kan hunden reagere meget voldsomt på vaccinen.

Hvordan kan jeg forebyggende ormeangreb?

Hygiejne

Ud over selve ormekuren er der mange forebyggende foranstaltninger, du kan tage. Et vigtigt aspekt er at minimere sandsynligheden for kontakt mellem hunde og ormeæg. Fjern straks din hunds ekskrementer og smid den aldrig til kompost! Det er bedst at dække dine børns sandkasser af med et låg og vaske dine hænder meget grundigt regelmæssigt. Ud over at regelmæssigt give ormekur, er det også godt at forhindre lopper, da de kan være med til at give hunden bændelorm.

Naturlægemidler

Hos Medpets finder du forskellige produkter, der kan bruges til at forhindre ormangreb. Disse præparater indeholder naturlige ingredienser, der har en positiv effekt på tarmmiljøet, fordi en sund og velfungerende tarmflora har vist sig at være en ugunstig for at orme kan formere sig. Eksempler på sådanne produkter er: Doggy Parex og Verm-X ​​Herbs for Dogs.

Bemærk: at disse midler kun er forebyggende, de dræber ikke ormene som almindelige ormekur gør. Når du bruger disse naturlægemidler, tilrådes det ikke desto mindre at give ormekure flere gange om året eller alternativt at få afføringsprøver regelmæssigt kontrolleret af din dyrlæge for ormangreb.

Mere information fra vores dyrlæge

Du kan læse meget mere om ormekure og ormangreb i følgende veterinærartikler:

Alt om ormekure til kæledyr
Giardia hos hunde
Ormekur til hunde og katte
Rundorm hos hunde og katte
Bændelorm hos hunde og katte