Menu
30 % rabat på udvalgt Royal Canin vådfoder! Læs mere

Hvorfor gøer din hund?

Skrevet af Anne |

En hund gøer af en grund. Din hund vil som regel fortælle dig noget. For at forstå, hvorfor en hund udviser en bestemt (uønsket) adfærd, er det vigtigt at lære at aflæse dens kropssprog og signaler. En hund kan nemlig gø af forskellige årsager. I denne blogartikel ser vi nærmere på de forskellige måder, en hund kan gø på – og hvordan du kan afhjælpe gøen, hvis det er uønsket adfærd.

Dog

De forskellige typer gøen hos en hund

Gøen er en normal del af hundens adfærd og fungerer som en måde at kommunikere på. Nogle hunderacer har en naturlig tendens til at gø mere end andre – tænk for eksempel på hunde, der er avlet til at vogte, hyrde eller jage. Der findes forskellige typer gøen, som hver har sin egen motivation og formål. Ved at lytte opmærksomt til din hunds gøen, kan du bedre forstå, hvorfor den gør. Læg mærke til tonehøjde, antal gø og hvor længe hunden gør. Hundens kropssprog kan også give dig vigtige ledetråde.

Når hunde gør overdrevent meget, kan det udvikle sig til en uhensigtsmæssig adfærd. Vi giver her tips til hver type gøen, så du kan forebygge, at det bliver et problem.

Vi gennemgår 6 forskellige måder, en hund kan gø på:

Den ophidsede gøen

Hunden er glad eller oppe at køre – for eksempel når ejeren kommer hjem, når dørklokken ringer, der kommer gæster, eller når du tager snoren frem for at gå tur. Denne type gøen har ofte en højere tone end normalt. Gøen sker i serier og kan være blandet med lidt klynk. Hunden løber typisk rundt eller hopper op ad dig i begejstring.

Legende gøen

En hund kan gø under leg – både med andre hunde og med mennesker. Denne gøen består som regel af korte, skarpe udbrud. Hunden står typisk i legeposition og logrer ivrigt med halen. Den kan også lave små udfald for at invitere til leg.

Gøen i forsvar

Når en hund gør på denne måde, føler den sig truet – typisk af andre mennesker eller dyr. Denne gøen er ofte dyb og skarp og kan ledsages af knurren. Ofte har hunden vist andre tegn, som f.eks. frygt, før den begynder at gø på denne måde. Hundens kropsholdning er fremadrettet, og den vil bevæge sig mod det, den opfatter som en trussel. Hunden kan springe frem og forsøge at snappe. Målet med denne adfærd er at skræmme truslen væk og undgå konflikt. Hunden forsøger her at beskytte sig selv – eller sin ejer, sit territorium, sit legetøj eller sin mad.

Gøen af frygt

En hund er i dette tilfælde bange. Tænk for eksempel på hunde med separationsangst eller angst for fyrværkeri. Denne gøen minder lidt om den ophidsede gøen. Den har en høj tone, men er lidt længere end den ophidsede gøen. Man kan ofte høre frygten i gøen. Hundens kropsholdning er bagudrettet – den vil væk fra det, den er bange for. Ofte sænker hunden kroppen og kan vise tegn på stress. Den kan være meget urolig, vandre frem og tilbage og kradse på døre. Hvis den ikke kan komme væk, kan hunden begynde at forsvare sig.

I frygtskabende og stressende situationer kan du give din hund lidt ekstra støtte med produkter, der gør den mindre følsom over for stress. Dr. Ann’s Stress Reduction er et supplerende diætprodukt, som hjælper din hund med at forblive rolig og afslappet i stressende perioder. Der findes også diffusere, som kan anvendes i stressende situationer. Adaptil Calm er en diffuser, som kan hjælpe din hund med at finde ro ved hjælp af naturlige beroligende feromoner, som tæver normalt udskiller for at berolige deres hvalpe.

Gøen af stress eller frustration

Hunden er frustreret eller oplever vedvarende stress. Den føler sig for eksempel ensom eller keder sig. Det kan ske, når den opholder sig i en kennel eller er alene hjemme. Men det kan også opstå, hvis hunden forventer noget, men bliver skuffet. Denne gøen er ofte vedvarende og monoton, og lidt dybere end den normale gøen. Den kan nogle gange afsluttes med en typisk hylende lyd. Hunden står som regel stille, men kan også begynde at udvise stereotyp adfærd som at grave, kradse, løbe i cirkler eller frem og tilbage.

Gøen for opmærksomhed

Hunden vil gerne have opmærksomhed. For eksempel hvis den gerne vil ud og lege i haven og står ved døren og gør eller piber for at vise det. Eller hvis ejeren er optaget af at tale med andre, men hunden vil have opmærksomhed, kan den forsøge at få den med gøen. En del af denne adfærd kan være tillært, hvis hunden (ofte ubevidst) har fået opmærksomhed fra ejeren tidligere. Dette er hundens normale gøen – 3-4 gø i træk, efterfulgt af en pause og så igen 3-4 gø. Hunden vil se spørgende på sin ejer og kan utålmodigt gå i cirkler.

Afvænne din hund fra at gø

Gøen er en del af det at være hund. Men det kan udvikle sig til en uønsket adfærd. Derfor er det godt at vide, hvad du kan gøre for at afvænne din hund fra at gø uhensigtsmæssigt.

Gøen ved hjemkomst

Lidt gøen af begejstring bør accepteres. Hils kort på din hund, når du kommer hjem, men lad dig ikke rive med af dens begejstring. Undgå at “snakke med” hunden, da det kan opmuntre til mere gøen. Hvis hunden fortsætter med at gø, er det bedst at ignorere det. Du kan eventuelt forsøge gradvist at lære din hund at sætte sig ned efter den første hilsen. Vent, til den er stille, og beløn den derefter.

Gøen ved dørklokken

Hvis din hund gør som reaktion på dørklokken, kan du lære den at gå hen på et bestemt sted (f.eks. sin kurv) og blive der. Bed gæster om i starten at ignorere hunden. Gøen i forbindelse med dørklokken eller besøg bliver ofte forstærket, fordi hunden bliver kælet for eller får opmærksomhed af gæsterne.

Gøen under leg

Hvis en hund gør under leg, bør du i nogen grad acceptere det. Det hører til legen i øjeblikket. Men hvis hunden begynder at gø for at starte leg med ejeren, hører det under opmærksomhedssøgende adfærd (se længere nede i artiklen). Det bør i princippet ignoreres. Det er ejeren, der bestemmer, hvornår legen starter og stopper.

Fodermisundelse

Når en hund gør, hvis du nærmer dig dens mad, er det helt uønsket adfærd. Ved fodermisundelse er det vigtigt at lære hunden, at du gerne må være tæt på madskålen. Det kan du lære ved f.eks. at fodre hvalpe fra en skål, du selv holder, eller fra hånden. Ældre hunde kan trænes ved at tilføje lidt foder ad gangen til skålen. Så lærer de, at du er den, der giver maden, og derfor spiller en positiv rolle i forhold til foderet.

Resurseforsvar

Ved resurseforsvar, hvor hunden ikke vil give sit legetøj fra sig, kan du øve dig i at “bytte”. Tilbyd f.eks. en godbid i bytte for legetøjet. Når hunden slipper legetøjet, får den sin belønning, og du kobler kommandoen “slip” til handlingen. Med tiden vil den kunne udføre kommandoen uden belønning.

Gøen i snor

Hvis din hund gør, mens den er i snor, er det vigtigt at give den mere plads til at passere den anden hund. Med andre ord: fjern truslen. Giv den heller ikke for meget opmærksomhed. En almindelig fejl er, at ejeren – fordi hunden tidligere har gøet – bliver nervøs og spænder snoren og siger: “Nej Max, du må ikke gø.” På den måde får hunden opmærksomhed og forstår, at der er noget på færde. Det øger sandsynligheden for, at den begynder at gø. Nogle hunde gør allerede, når de ser en hund på den anden side af gaden. Denne adfærd er ofte lært og (ubevidst) forstærket af ejeren. Det skal aflæres igen gennem træning. Prøv f.eks. at aflede hunden med en godbid, når du ser en hund i det fjerne.

Gøen mod forbipasserende

Et almindeligt problem er, at hunde gør uhensigtsmæssigt mod postbuddet eller andre forbipasserende. Denne adfærd er måske startet som en forsvarsreaktion. Over tid kan det dog blive en tillært adfærd, fordi du (ofte ubevidst) har givet hunden opmærksomhed, når den gøede. Et eksempel: din hund kiggede ud ad vinduet og gøede, når nogen gik forbi. Du gik hen og sagde: “Hvad ser du?” – og har dermed givet den opmærksomhed både fysisk og med din stemme. Nu gør hunden måske, hver gang du går hen til vinduet, eller den gør ivrigt af enhver forbipasserende. Adfærden er blevet tillært.

Uønsket gøen af frygt

Frygt er et tydeligt signal fra hunden og må ikke ignoreres. Den må i denne situation heller ikke straffes. Fjern din hund fra den situation, der skaber frygt, og giv den støtte ved at sidde hos den og kæle roligt. Du må gerne trøste din hund, men uden at give indtryk af, at den belønnes for sin gøen.

Det er vigtigt at finde ud af, hvad der udløser frygten, og arbejde med det gennem træning – om nødvendigt sammen med en autoriseret adfærdsbehandler. I tilfælde af separationsangst er det vigtigt at lære hvalpen gradvist at være alene, gerne ved brug af en hundebur. Det er dog vigtigt, at hunden lærer gennem træning, at buret er et trygt sted. Hvis hunden allerede har udviklet separationsangst, er det bedst at arbejde sammen med en adfærdsbehandler for at aflære det. Det kan tage tid. Ofte kan træningen understøttes med kosttilskud mod angst hos hunde.

Gøen ved at blive efterladt alene

Hvis hunden gør, når den bliver efterladt alene eller skal i en kennel, sender den et klart signal. Den oplever i det øjeblik stress og bør fjernes fra situationen. Overvej at lade hunden være alene i kortere tid eller finde pasning, hvor den har selskab af andre hunde. En anden måde at undgå kedsomhed er at give hunden afledning. Det kan f.eks. være en KONG fyldt med godbidder, så hunden har noget at beskæftige sig med. Test dog først, om du kan lade hunden være alene med legetøjet uden at den ødelægger det. Ud over afledning kan også diffusere være en god løsning, når din hund skal være alene hjemme. Disse diffusere sættes i stikkontakten og udsender en beroligende duft, som hjælper med at reducere stress og fremme afslapning. Der findes diffusere med feromoner, som Adaptil Calm, samt diffusere med naturlige beroligende ingredienser. Nogle gange kan det også hjælpe at gå en lang morgentur eller lave et intelligensspil med hunden. Det sørger for, at hunden bliver træt både fysisk og mentalt – og derfor hurtigere falder til ro. Kort sagt: det er vigtigt at give din hund mere afledning eller selskab for at reducere denne adfærd.

Relevante produkter

Gøen som følge af skuffelse

Nogle hunde kan blive skuffede, når de har en forventning om noget, de glæder sig til. Det kan f.eks. ske, hvis du altid tager din jakke på, inden du går tur med hunden. Hvis du så en dag skal i supermarkedet og tager jakken, kan hunden tro, at I skal ud at gå, og stå klar ved døren i forventning. Når turen så ikke bliver til noget, kan frustrationen føre til uønsket gøen. Prøv derfor at bryde dine rutiner en gang imellem. Tag f.eks. snoren på din hund før du tager jakken – når snoren er på, ved hunden, at den skal med. Du kan også koble en bestemt kommando til hændelsen, som f.eks. “gå tur” eller “skoven”, så hunden har lettere ved at forstå, hvad der skal ske.

Generelt gælder det, at fysisk og mental aktivering – som jagttræning, canicross eller agility – kan gøre din hund mere udfordret og dermed mindre tilbøjelig til frustration.

Gøen for opmærksomhed

Som ejer bestemmer du, hvornår din hund kommer ud og hvornår legen begynder. Lad ikke hunden bestemme, hvornår den vil ud. Det kan føre til, at den konstant står og “plager” ved døren, hvilket kan blive en tillært adfærd. Da negativ opmærksomhed også kan fungere som en belønning, bør denne adfærd ignoreres. Når hunden ikke får opmærksomhed, vil adfærden med tiden aftage. At ignorere betyder: sig ikke noget til hunden, undgå øjenkontakt, og vend eventuelt ryggen til eller gå væk.

Afvænne gøen som følge af tillært adfærd

Når gøen først er blevet en tillært adfærd, kan det være svært at aflære den igen. Det er vigtigt at vurdere fra situation til situation, hvorfor hunden gør, og om du som ejer (bevidst eller ubevidst) har givet den opmærksomhed for adfærden. Ud fra det kan der laves en handleplan. Det er ofte klogt at kontakte en adfærdsbehandler for hunde i disse tilfælde.

Anti-gø halsbånd

Der findes produkter på markedet til at begrænse gøen, som anti-gø halsbånd, der bruger spray til at afbryde gøen. Du skal dog være opmærksom på, at dette ikke er en løsning på uønsket gøen. Uden supplerende træning og/eller tiltag vil disse produkter sjældent være tilstrækkeligt effektive og kan i visse tilfælde forringe dyrets trivsel. Det siger sig selv, at en negativ stimulans til en hund, der gør af frygt eller stress, kun vil gøre den endnu mere utryg. Den følelsesmæssige udtryksform kan godt ophøre, men hunden oplever stadig stress, fordi årsagen til gøen ikke er blevet behandlet.

Hvornår har du brug for en adfærdsbehandler?

Som nævnt ovenfor er det vigtigste ved uønsket gøen at se godt efter din hund og forsøge at forstå, hvorfor og under hvilke omstændigheder den gør. Derudover er det nødvendigt at vurdere objektivt, hvordan du selv reagerer (eller tidligere har reageret), når hunden gør. På den måde kan der laves en individuel plan for, hvordan adfærden kan ændres eller mindskes. Hvis du ikke selv kan finde en løsning, er det en god idé at få hjælp fra en hundeadfærdsbehandler.