Klikkertræning hos hunde
Skrevet af Anne |
Der findes mange måder at træne en hund på – og mindst lige så mange forskellige formål med træningen. I denne artikel dykker vi ned i klikkertræning, en træningsmetode (operant betingning), der hurtigt vinder popularitet.

Træningsmetoden
En klikker er en lille æske med en metalplade indeni – når man trykker på den, høres en metallisk “klik”-lyd. Klikkertræning er en metode, hvor dyret lærer at forbinde sin egen adfærd med en hændelse i omgivelserne. I praksis betyder det, at når dyret udviser ønsket adfærd, bliver det belønnet af ejeren. Dyret vil så oftere gentage denne adfærd, fordi det giver en positiv oplevelse. Uønsket adfærd ignoreres og bliver ikke straffet, hvilket gør denne metode meget dyrevenlig.
Et eksempel på hvordan denne form for indlæring fungerer: hvis en hund én gang vælter en skraldespand (egen adfærd) og finder mad (positiv konsekvens), vil den højst sandsynligt gentage adfærden. Men hvis der ikke er noget mad næste gange (ingen belønning), vil adfærden gradvist forsvinde.
Indlæring
Klikkertræning bruges især til indlæring. Når hunden forstår og udfører øvelsen korrekt, udfases kliklyden gradvist. Med denne metode kan man ikke kun lære nye kommandoer, men også arbejde med uønsket adfærd – f.eks. at trække i snoren eller reagere på andre hunde. Oprindeligt blev klikkertræning brugt til delfiner og vilde dyr, men i dag er det en udbredt metode til hundetræning. Nogle ejere bruger endda klikkeren til at træne katte, kaniner, fugle osv.
Fordele ved at bruge en klikker
Kliklyden er altid den samme og fungerer som et tydeligt signal for hunden – ofte tydeligere end ord eller lyde, man selv laver. En af de største fordele ved at bruge en klikker er præcision: du kan time belønningen helt nøjagtigt, i det øjeblik hunden udfører den ønskede adfærd. Ved træning med f.eks. kun godbidder er man ofte lidt for sent ude og risikerer at belønne forkert adfærd.
Kliklyden
Nogle hunde er i starten lidt usikre på kliklyden – eller endda bange for den. Det kan ofte løses nemt ved at dæmpe lyden (f.eks. holde klikkeren bag ryggen) eller vælge en klikker med en blødere lyd. Der siges indimellem, at klikkertræning ikke egner sig til holdtræning, fordi hunde kan reagere på andres klik. Men med koncentreret træning opleves dette sjældent. Alternativt kan man bruge klikker med forskellige toner.
Klikkertræning i praksis
Først skal hunden lære, at et klik betyder en belønning. Dette gør man ved at klikke og straks derefter give en godbid. Når hunden forstår dette, kan du begynde at introducere øvelser. I starten klikkes der for enhver god begyndelse på øvelsen – f.eks. stimuleret med håndtegn eller ved at vente på, at hunden spontant gør noget i den rigtige retning.
Eksempel: hvis du vil lære hunden at rejse sig fra en siddende position, klikker og belønner du i starten for selv den mindste bevægelse af bagparten. Efterhånden udskydes klikket lidt, så hunden skal gøre mere for at få belønningen. Øvelsen bygges gradvist op, indtil hunden mestrer den helt. Først da tilføjes en verbal kommando, og kliklyden udfases, når øvelsen udføres korrekt på kommando.
Hunden lærer at tænke selv og finde ud af, hvad du forventer. Nogle ejere bruger også kort leg som belønning i stedet for godbidder – især hvis de træner med klikker ofte.
Kort sagt, klikkertræning er ikke kun en effektiv, men også en sjov og berigende måde at træne og tilbringe tid med din firbenede ven!
Har du spørgsmål om klikkertræning eller hundetræning generelt? Du er altid velkommen til at kontakte vores dyrlæge via e-mail: [email protected].