Menu
Op til 20 % rabat Læs mere

Kuld af hvalpe

Skrevet af Anne |

Din hund har lige fået et smukt kuld hvalpe – men hvad nu? Som ejer er det rart at vide, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du bør tage højde for efter fødslen og i de følgende uger.

Hund

Kuld af hvalpe

Dyrlægen kan naturligvis også hjælpe. Du kan fx bede din dyrlæge om at lave et kuldtjek på fødselsdagen. Her bliver alle hvalpe undersøgt, og der kontrolleres fx, om ganerne er lukkede korrekt. Derudover kontrolleres tævens mælkekirtler for at sikre, at de fungerer som de skal.

Tilfredse hvalpe sover og dier det meste af tiden. I de første to uger laver de ikke meget mere. Hvis de piver og kravler rundt, tyder det som regel på et problem. De kan fx have det for koldt eller for varmt, være sultne eller have brug for at komme af med afføring.
Hvis de fryser, kan du hænge en varmelampe op i den ene side af fødekassen. Tjek også tævens mælkekirtler, hvis hvalpene piver meget. Kommer der mælk ud? Er mælkekirtlerne røde, hævede, varme eller ømme? Er du i tvivl, så kontakt altid dyrlægen.
Nyfødte hvalpe har brug for hjælp til at komme af med afføring. Moderen stimulerer dem ved at slikke bagi. Hvis tæven ikke gør dette nok, kan hvalpene ikke komme af med afføring og får ondt i maven. Du kan hjælpe dem ved at gnide forsigtigt bagi med en fugtig vatrondel.

Nyfødte hvalpe

I modsætning til menneskebabyer skal hvalpe tage på i vægt med det samme efter fødslen. De må ikke tabe sig i de første dage/uger. Det er en god idé at mærke hvalpene, fx med neglelak eller farvede uldbånd, så du kan kende dem fra hinanden. Du kan også bruge de farvede halsbånd fra Trixie. Vej hvalpene hver 12. time de første par dage og derefter dagligt, indtil de er omkring 4 uger gamle. Hold ekstra øje med den hvalp, der havde den laveste fødselsvægt. En hvalp bør fordoble sin vægt inden for de første 10 dage.
Hvis hvalpene ikke vokser tilstrækkeligt eller ligefrem taber sig, så kontakt dyrlægen. Det kan være, at tæven ikke producerer nok mælk, fx hvis kuldet er stort eller hun ikke er helt rask. Ved brystbetændelse kan tæven fx lade være med at lade hvalpene die, fordi det gør ondt. Det kan også være, at hvalpen ikke dier ordentligt – af forskellige årsager.

Tævens foder under mælkeproduktion

Efter fødslen vil tævens mælkeproduktion for alvor sætte ind. Det er en god idé at tilbyde hende foder ad libitum, så hun kan spise, når hun har behov.
Fra cirka 4 ugers alderen begynder hvalpene gradvist at spise lidt fast føde, og mælkeproduktionen vil gradvist falde. Du kan derfor langsomt begynde at skifte tævens foder ud med hendes normale foder, efterhånden som mælken tørrer ud.

Hvalpefoder i de første 8 uger

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at støtte med ekstra mælk. Det kan fx ske, hvis tæven ikke har nok mælk, og hvalpene ikke tager nok på. Du kan supplere med modermælkserstatning som Royal Canin Babydog Milk. Hvis tæven ikke har mælk, eller der er tale om moderløse hvalpe, kræver det en stor indsats at fodre dem korrekt. I de første uger skal de fodres cirka hver 3. time.
I de første 24-48 timer efter fødslen er det vigtigt, at hvalpene får råmælk (colostrum).

Modermælkserstatningen kan gives med en sutteflaske. Det er vigtigt, at hvalpen selv suger. Giv aldrig mælk tvunget i munden – hvalpen kan let få det galt i halsen og udvikle lungebetændelse.

Fra cirka 4 ugers alderen kan du begynde gradvist at tilbyde fast føde, fx hvalpefoder. Giv helst hver hvalp sin egen skål for at undgå konflikter omkring maden. Fra 6-8 ugers alderen kan hvalpene overgå fuldt ud til fast foder.

Relevante produkter

Omgang med hvalpe

Det er vigtigt at give tæven og hendes hvalpe masser af ro i de første uger. Familie og venner synes det ofte er hyggeligt at komme og se hvalpene, men prøv at begrænse dette i de første to uger. Fødslen og et helt kuld hvalpe kan være stressende for tæven, og for mange ukendte ansigter og for meget uro omkring hende er ikke ønskeligt. Når hvalpene bliver lidt ældre, kan der gradvist komme lidt besøg.

I denne periode kan det være en hjælp at støtte din hund med produkter, der hjælper den med at vænne sig til de nye omgivelser og mindske uro og spænding. Pet Remedy er specielt udviklet til at støtte hunde i stressende situationer som fx nye omgivelser eller tilstedeværelse af nye mennesker, og hjælper med at reducere angstrelateret adfærd.

Sørg desuden for, at hvalpene vokser op i hjemlige omgivelser og bliver udsat for forskellige stimuli (mennesker, dyr, lyde, situationer). Den første socialiseringsfase begynder omkring 3 ugers alderen og varer til ca. 12 uger. Her begynder hvalpen at udforske verden, og alle de indtryk den får, er enormt vigtige. Jo flere oplevelser den får i denne fase, desto bedre er den rustet til lignende situationer som voksen. Tilstrækkelig interaktion med mor og søskende er afgørende for den sociale udvikling. Det er også en god idé at tilbyde forskelligt legetøj og lade hvalpene lege udenfor – så kan de selv gå på opdagelse.

Ormekur til hvalpe og tæve

Næsten alle hvalpe bliver smittet med spolorm i de første leveuger – nogle endda allerede i livmoderen. Larver fra spolorm, som bliver aktive i den drægtige tæve, kan smitte hvalpene via moderkagen og senere gennem mælken. Derfor er det vigtigt at ormebehandle hvalpe regelmæssigt: ved 2, 4, 6 og 8 ugers alderen. Det anbefales også at behandle tæven samtidig med hvalpene.

Vaccination og chipning af hvalpe

I de første uger får hvalpene antistoffer via modermælken. Denne beskyttelse aftager med tiden, og det er vigtigt at vaccinere dem rettidigt mod Hundesyge, Hepatitis, Parvovirus, Parainfluenza og Leptospirose. Derudover er det lovpligtigt at få hvalpene chippet.

Første vaccination gives ved 6 ugers alderen, og de kan samtidig blive chippet. Hvis det er raceren hunde med stamtavle, bliver de chippet af Dansk Kennel Klub før 8 ugers alderen. Husk i så fald at tage chipnumrene med til din egen dyrlæge. Ved denne konsultation bliver hvalpene også sundhedstjekket – ser de sunde ud? Lyder hjertet fint? Er testiklerne hos hanhvalpe faldet korrekt ned? Hvalpene får deres pas, hvor chipnummer, vaccination og dyrlægens observationer noteres.

Ved 9 og 12 ugers alderen skal vaccinationen gentages for optimal beskyttelse. Det er som regel de nye ejere, der sørger for dette, da hvalpene oftest flytter til deres nye hjem omkring 8-9 ugers alderen. Hvis en hvalp skal til udlandet, må det først ske fra 15 ugers alderen. Ved 12 uger skal den have rabiesvaccination, og den må først rejse 3 uger efter denne er givet.

Dyrlægebesøget er en stor oplevelse for de små. De får mange indtryk – transportboks, biltur, stå på et bord og blive undersøgt. Også denne oplevelse er vigtig, da det lærer hvalpene, at det er normalt at komme til dyrlæge og blive tjekket.