Menu
Op til 20 % rabat Læs mere

Hvad skal du vide om løbetid hos en hund

Skrevet af Sandra |

Du er helt vild med din hvalp! Det blev en tæve – hvor dejligt er det ikke! Men åh ja, en tæve kommer i løbetid... Hvornår? Og hvordan genkender jeg det? Hvor længe varer det? Hvad skal jeg gøre under løbetiden? Kan jeg forebygge løbetid? Og hvad skal jeg gøre, hvis hun bliver parret ved et uheld? Alle disse spørgsmål kan dukke op, når det handler om løbetid hos en tæve. Vi giver svar på dine spørgsmål, så læs videre!

Jack Russell står i græs

Se alle produkter til løbetid her.

Hvor længe er en hund i løbetid?

Med løbetid menes den periode, hvor hunhunden – altså tæven – er frugtbar og derfor kan blive drægtig efter parring.

Løbetiden, også kaldet østrus, varer i gennemsnit 3 uger og kan opdeles i forskellige faser:

Proøstrus: Dette er den første periode af løbetiden og varer i gennemsnit 9 dage, men kan variere fra nogle få dage til 2 uger. I denne fase kan du se ydre ændringer hos din hund, såsom hævelse af vulva og blodig udflåd. I denne periode vil hun dog endnu ikke lade sig parre.
Østrus: Dette er den egentlige løbetid, eller den frugtbare periode med ægløsning. Denne varer også i gennemsnit 9 dage, med variation op til 2 uger. Udflåddet er ofte mindre. I denne fase vil din tæve være villig til at lade sig parre af en hanhund, så ekstra opmærksomhed er vigtig i denne fase!
Metøstrus: I denne fase vil tæven ikke længere lade sig parre, og den egentlige løbetid er nu forbi. Din tæve kan nu være drægtig eller falsk drægtig. I denne periode er progesteronniveauet højt, både hos drægtige og ikke-drægtige tæver. Enhver tæve, der ikke bliver parret, bliver derfor falsk drægtig, da det hormonelle forløb hos en ikke-drægtig tæve ligner meget det hos en drægtig. Det er faktisk en naturlig proces, som tidligere skulle gøre det muligt for de andre tæver i flokken at hjælpe med at die alfatævens hvalpe. Nogle tæver viser også denne falske drægtighed i adfærden, andre ikke. Din tæve kan virke tydeligt roligere i denne periode med mindre appetit. Nogle hunde begynder endda at slæbe rundt på tøjdyr og kan begynde at producere mælk. Denne periode varer i gennemsnit 2 måneder.
Anøstrus: Dette er hvileperioden mellem to løbetider. Denne periode kan variere meget i længde mellem forskellige hunde. For hunde, der kommer i løbetid hvert halve år, varer denne periode 2 måneder. For hunde, der kun kommer i løbetid én gang om året eller sjældnere, kan denne periode vare op til 10 måneder.

Populære produkter

Hvornår kommer min hund i løbetid første gang?

Tidspunktet for, hvornår din tæve kommer i løbetid første gang, varierer meget mellem hunde. De fleste hunde kommer i løbetid, før de er ét år gamle. Der er dog undtagelser. Især hos større racer kan det tage op til 18 måneder, før den første løbetid indtræffer. Hvis din hund ikke har haft løbetid inden 2-årsalderen, bør du få hende tjekket hos dyrlægen.

Efter den første løbetid kommer en hund i gennemsnit i løbetid 1 til 2 gange om året. I modsætning til mennesker vil tæver komme i løbetid hele livet. Hunde har ingen overgangsalder. Dog vil frugtbarheden aftage, efterhånden som tæven bliver ældre. Der kan også opstå sundhedsproblemer hos intakte tæver i en senere alder, men det vender vi tilbage til senere.

Hvordan genkender jeg løbetid hos min hund?

Kroppen ændrer sig, men også adfærden! Vulvaen svulmer op, og du ser ofte blodigt udflåd. Hvis din hund er meget renlig og vasker sig ofte, kan det være, du næsten ikke ser noget blod.

I adfærden vil du ofte mærke, at din hund er mere urolig, nogle gange endda irritabel. Hun bliver også nemmere distraheret. Hun bliver ofte meget attraktiv for andre hunde, især hanhunde. Hun kan også tisse oftere, hvilket kan minde om en blærebetændelse.

Hvad skal jeg gøre under løbetiden?

Vær opmærksom på, at din tæve kan udvise anderledes adfærd under løbetiden. Hun kan være mere distraheret og urolig på grund af hormonerne. Hun kan derfor være sværere at træne, end du er vant til. Det er klogt at holde hende i snor. Risikoen for, at hun løber væk, er nemlig større. Prøv også at undgå områder, hvor hunde løber frit. Chancerne er store for, at hanhunde vil genere din hund. Det kan derfor også være nødvendigt at justere gåtiderne for at undgå at møde mange andre hunde.

Løbetidsbukser til din hund

Hvis din hund har kraftig udflåd, kan det være praktisk at give hende løbetidsbukser på. Det kan også hjælpe med at reducere lugten. Husk at skifte hundekurv og tæpper jævnligt.

Kan jeg forebygge løbetid hos min hund?

Den sikreste måde at forhindre, at din hund kommer i løbetid, er sterilisation – eller egentlig kastration. Det er et indgreb, hvor æggestokkene fjernes. Livmoderen bliver som regel liggende, medmindre den ser unormal ud.

Fordelen ved sterilisation er, at din hund ikke længere kommer i løbetid og derfor ikke længere utilsigtet kan blive parret eller falsk drægtig. Derudover er der mindre risiko for mælkekirteltumorer og andre helbredsproblemer hos din hund, såsom livmoderbetændelse og sukkersyge i en senere alder under påvirkning af hormonerne.

Der findes også hormonelle præparater til at forhindre løbetid, såsom en indsprøjtning. Dette indebærer dog så mange bivirkningsrisici, at det ikke anbefales som almindelig løsning.

Læs mere i vores blogartikel Sterilisere eller kastrere din hund?

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund er blevet parret ved et uheld?

Hvis din hund er blevet utilsigtet parret, kan man med injektioner forhindre, at hun bliver drægtig. Der skal i så fald gives 2 injektioner med 24 timers mellemrum. Det anbefales at give disse injektioner inden 20 dage efter parringen, da der ellers vil ske abort.

Har du stadig spørgsmål om løbetid hos en hund? Kontakt os da via [email protected].