Lopper hos katte
Skrevet af Carmen |
Lopper er små, blodsugende parasitter, der kan forårsage ubehagelige gener hos katte, såsom kløe og hårtab. Derudover kan lopper også overføre sygdomme og andre parasitter. Størstedelen af loppens livsstadier (larver, æg og pupper) findes i omgivelserne og ikke på selve katten. Derfor er det vigtigt også at behandle hjemmet mod lopper og ikke kun fokusere på de voksne lopper på din kat.

Vær godt forberedt på loppegener. Medpets’ Loppe- og Flåtguide giver dig nyttige tips og hjælper dig med at holde styr på, hvornår du sidst har givet din kat en loppe- og flåtbehandling.
Hvilke lopper forekommer hos katte?
Der findes både hundelopper og kattelopper, men hos kæledyr er katteloppen den mest almindelige.
Hvordan ser loppens livscyklus ud?
Voksne lopper lever på en vært og har blodmåltider for at kunne lægge æg, men størstedelen af loppens livscyklus foregår i omgivelserne. Loppeæg falder til jorden, hvor de udvikler sig videre. Efter 2-10 dage klækkes æggene, og larverne kommer frem. Disse larver er små og lever af husstøv, andre larver og loppeekskrementer. Efter to forvandlinger forpupper de sig i kokoner, som kan overleve i dvale i flere måneder. Når en potentiel vært, som en hund, kat eller endda mennesker, nærmer sig, klækkes loppepupperne ofte i stort antal, udløst af vibrationer og varme. De nye lopper springer derefter på værten, og cyklussen starter forfra.
Under optimale forhold kan hele livscyklussen tage kun to uger, hvilket betyder, at en loppeplage hurtigt kan opstå. Kun en lille del af loppopulationen, omkring 1-10 %, består af voksne lopper på katten, mens langt størstedelen, over 90 %, befinder sig i omgivelserne som æg, larver og pupper. Derfor er det vigtigt ikke kun at behandle katten, men også omgivelserne for effektiv loppebekæmpelse.