Menu
Rabatter op til 30% Læs mere

Opkastende hunde og katte

Skrevet af Edith |

Opkast er noget, som alle hunde- og katteejere sandsynligvis har oplevet. Ofte skyldes det indtagelse af fordærvet mad og er som regel ikke alvorligt. I denne artikel kan du læse alt om opkast, de mulige årsager og hvordan du bedst håndterer situationen.

Jack Russell

Opkast

Opkast er en aktiv, refleksstyret udtømning af mave- og/eller tarminhold gennem munden. Opkast skal ikke forveksles med regurgitation. I modsætning til opkast er regurgitation en passiv opbringning af føde fra spiserøret uden kvalme eller anstrengelse, og føden har derfor endnu ikke været i maven. Regurgitation har andre årsager end opkast og vil derfor ikke blive behandlet yderligere her.

Symptomer

Opkast består af flere faser, og du kan ofte genkende følgende symptomer:

  • Kvalme, hvor der ofte også ses adfærdsændringer. Ud over overdreven savlen kan din hund eller kat trække sig tilbage, virke utilpas, begynde at spise græs og nogle gange endda pive eller ryste.
  • Kværken ledsaget af aktiv sammentrækning af bugmusklerne.
  • Til sidst udtømmes mave- og/eller tarminholdet aktivt.

Lejlighedsvis opkast

Ofte skyldes opkast hos hunde og katte en simpel gastritis (mavebetændelse), for eksempel efter at have spist fordærvede madrester eller ved skift af foder. En enkelt opkastning er ikke grund til bekymring og forekommer jævnligt. Opkast kan ske på forskellige tidspunkter: på tom mave eller kort efter måltidet. Selv flere timer efter et måltid kan ufordøjet mad stadig blive brækket op. Gult eller hvidt slim (galde og/eller mavesaft) bliver typisk brækket op, når maven er tom.

Forskellige stimuli

Opkast styres i hjernen og kan udløses af mange forskellige stimuli, både fra mave-tarmkanalen og fra andre steder i kroppen. Det kan for eksempel skyldes kemiske stoffer, såsom medicin eller affaldsstoffer, der ophobes ved nedsat funktion af organer som nyrer og lever. Derudover kan frygt, smerte, akut stress, køresyge eller indtagelse af fremmedlegemer også føre til opkast. Hvis din hund eller kat kaster op i overdreven grad og virker syg, er det altid vigtigt at kontakte din dyrlæge. Nedenfor gennemgår vi nogle mulige scenarier.

Noget forkert spist

Hvis man har mistanke om, at dyret har spist ‘noget’ forkert (noget spiseligt og ikke et ikke-spiseligt objekt), kan man gøre følgende:

Lad din hund eller kat faste i nogle timer – det er dog tilladt at give vand. Herefter kan du tilbyde flere små portioner letfordøjeligt foder. Dette kan for eksempel være Eukanuba Intestinal eller Royal Canin Gastro Intestinal, eller et af de andre kommercielle mærker. Det er en god idé at tilbyde et komplet måltid og ikke selv begynde at lave mad, medmindre det sker i samråd med din dyrlæge og ud fra en opskrift på et balanceret måltid. Efter et par dage kan du som regel stille og roligt skifte tilbage til det gamle foder.

Virusser

Derudover kan en virus (sammenlignelig med maveinfluenza) forårsage opkast, ofte ledsaget af diarré. Hvis din hund har kastet op flere gange og samtidig har diarré, er det en god idé at besøge din dyrlæge for behandling. Behandlingen vil fokusere på at stoppe opkast og diarré samt sikre, at dit kæledyr ikke mister for meget væske. Nogle gange kan det være nødvendigt at foretage yderligere undersøgelser.

Slugt fremmedlegeme

Hunde og katte har en tendens til at sluge fremmedlegemer. Man kan næsten ikke forestille sig noget, som en hund eller kat ikke på et tidspunkt har spist. Tænk for eksempel på en hund, der elsker at spise sokker, handsker, tennisbolde, gummilegetøj, tov eller grene – eller endda grillspyd. Katte har en tendens til at spise gummipropper eller garntråde. Disse genstande kan forårsage blokeringer i mave-tarmkanalen og fører ofte til opkast. Hvis din hund eller kat har vedvarende opkastninger, virker sløv og ikke producerer afføring, kan det være et tegn på en tarmblokering. Kontakt straks din dyrlæge, hvis du oplever disse symptomer.

Organsvigt

Når der for eksempel opstår lever- eller nyresvigt, vil ‘giftstoffer’, der ophobes i kroppen, kunne udløse en opkastreaktion. Ofte vil disse dyr også udvise andre symptomer såsom generel sløvhed, nedsat appetit og vægttab. Ved mistanke om dette anbefaler vi, at du kontakter din dyrlæge.

Hvis opkastningen fortsætter, forværres (flere gange dagligt), hvis din hund eller kat virker syg, ikke holder væske nede, kaster blod eller afføring op osv., er det altid tilrådeligt at kontakte din dyrlæge.

Har du stadig spørgsmål? Så kontakt os på [email protected].

Relevante produkter