Menu
Rabatter op til 30% Læs mere

Ormebehandling hos heste

Skrevet af Edith |

Ormeinfektioner forekommer ikke kun hos hunde og katte, men også hos heste. Disse parasitter kan forårsage sundhedsproblemer hos heste. Det er derfor vigtigt at have en god strategi for ormekontrol.

Vrouw houdt paard vast

De mest almindelige orme hos heste

Små strongylider / Røde blodorme, Cyathostominae

Denne orm er den mest almindelige hos heste. Den voksne orm lever i hestens tyktarm. Larverne kan trænge ind i tarmslimhinden og gå i ‘vinterdvale’ der. I denne fase er larverne ufølsomme over for ormemidler. Ved slutningen af vinteren eller begyndelsen af foråret kan larverne komme ud i stort antal fra tarmslimhinden, hvilket kan forårsage problemer som kolik og diarré. Denne orm kaldes også rød blodorm, da larverne i afføringen kan genkendes som små røde orme.

Store strongylider, Strongylus vulgaris

Denne orm forekommer i dag sjældent, men kan stadig forårsage alvorlige symptomer. Efter optagelse kan larverne vandre gennem kroppen. Fra tarmvæggen bevæger larverne sig til blodkarrene i tarmene, hvor de kan forårsage skader. Inficerede heste kan få diarré, kolik, mat pels, feber og har ofte nedsat appetit.

Følorm, Strongyloides westeri

Som navnet antyder, forekommer denne orm primært hos føl. Føllet smittes ved at optage ormeæg gennem modermælken. Føllet vil derefter udskille ormeæg, hvorfra larver udvikles, som kan trænge ind gennem føllets hud og forårsage en ny infektion. De fleste føl bliver smittet kort efter fødslen, og omkring fire ugers alderen ses ofte en infektionsspids, som kan føre til diarré. Det anbefales at ormebehandle føllet, når det er 7–10 dage gammelt, og samtidig sikre god staldhygiejne for at forhindre geninfektion fra omgivelserne.

Bændelorm, Anoplocephala perfoliata

Larver optages af hesten under græsning. Den voksne orm af denne type lever i blindtarmen. De fleste heste viser ingen symptomer ved en infektion, men ved kraftige angreb kan der opstå alvorlig kolik. Denne orm er svær at påvise ved en gødningsprøve, men kan identificeres via en blodprøve. Det anbefales at ormebehandle heste mod denne type orm ved afslutningen af græsningssæsonen i samråd med dyrlægen.

Spolorm, Parascaris equorum

Dette er den mest almindelige orm hos unge heste. Ormen ses primært hos føl op til en alder af 6 måneder. Ormeæg optages på græsmarken, hvorfra larver udvikles. Disse larver vandrer gennem kroppen: fra tarmvæggen bevæger larverne sig til leveren og lungerne, hvor de bliver hostet op og slugt igen, hvorefter de ender i mave-tarmkanalen og udvikler sig til voksne orme. Symptomer på infektion kan være væksthæmning, oppustet mave, mat pels og nedsat appetit. Føl kan også begynde at hoste, og infektionen kan føre til diarré og kolik. Desværre udvikler denne ormetype hurtigt resistens over for ivermectiner.

Hestebremse

Hestebremsen er ganske vist ikke en orm, men den er en indvendig parasit, som ofte ses hos heste, og derfor nævner vi den også i denne artikel. Bremser lægger deres æg – som kan genkendes som gule prikker – på hestens pels, især på underbenene. Disse æg bliver slikket op af hesten, hvorefter larverne ender i hestens mave. Larverne forbliver der ofte i flere måneder, inden de udskilles med gødningen og ender tilbage på græsmarken. Disse bremselarver kan forårsage skader på maveslimhinden og føre til vægttab.

Forebyggelse af resistens

Der findes flere forskellige ormemidler med forskellige aktive stoffer på markedet. Desværre er der, blandt andet på grund af forkert anvendelse, i de senere år opstået resistens over for visse midler. For eksempel ser vi, at spolorm viser resistens over for ormemidler med ivermectin. Desværre forventes der ikke at komme nye ormemidler på markedet i den nærmeste fremtid, så vi skal være omhyggelige med at anvende de tilgængelige midler og forhindre yderligere resistensudvikling. Det er derfor vigtigt at begrænse brugen af ormemidler mest muligt – uden at gå på kompromis med hestenes sundhed.

Gødningsprøve og ormebehandling

Det er vigtigt at få rådgivning fra din egen dyrlæge baseret på en gødningsprøve for at afgøre, hvornår en ormebehandling er nødvendig, og hvilket middel der skal anvendes. Ved hjælp af en gødningsprøve kan man undersøge, om din hest har en ormeinfektion. Hvis der er tale om en infektion, udskilles ormeæg med gødningen, og disse kan påvises ved mikroskopisk undersøgelse. Der ses ikke kun på, hvilken type orm der er til stede, men også på antallet af ormeæg. Der findes ikke et standardiseret ormeprogram. Ormekontrollen varierer fra hest til hest, afhængigt af opstaldningsforhold og resultaterne af gødningsprøven. For føl gælder særlige anbefalinger – kontakt derfor også din dyrlæge om dette.

Det er vigtigt at få foretaget en gødningsprøve på voksne heste 2–3 gange om året, primært i foråret og sommeren. Derudover er god foldhåndtering og hygiejne afgørende. Flyt hestene regelmæssigt til rene græsarealer, fjern gødning fra folden mindst to gange om ugen, lad andre dyrearter græsse skiftevis på markerne, og sørg for at få foretaget en gødningsprøve – og eventuelt ormebehandle – inden hestene flyttes til nye folde.

Receptpligt

Siden 1. juli 2008 er ormemidler til heste blevet receptpligtige og kan derfor ikke længere købes frit. Det er grunden til, at vi ikke må sælge ormemidler til heste via vores webshop. Ormemidler udskrives nu kun efter en gennemført gødningsprøve. Lovgivningen er ændret for at begrænse udviklingen af resistens.

Urtepræparater

Medpets tilbyder forskellige produkter, der kan anvendes forebyggende. Disse produkter er baseret på naturlige ingredienser og påvirker hestens tarmsystem, så forholdene bliver så ugunstige som muligt for ormene. Derudover bidrager disse urter til en god generel tarmfunktion. Eksempler på sådanne produkter er blandt andet Equi Parex og Verm-X Hest. Til disse produkter kræves der ikke recept. Bemærk, at disse midler udelukkende virker forebyggende og ikke dræber ormene, som almindelige ormemidler gør. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at få foretaget en gødningsprøve, når du anvender disse produkter. Ved en reel ormeinfektion skal der anvendes almindelige ormemidler i samråd med din dyrlæge.

Har du stadig spørgsmål om orme hos heste? Så kontakt vores veterinærteam på [email protected].