Socialisering af hvalpe
Skrevet af Edith |
Socialisering af hvalpe er meget vigtigt. En god socialisering gør det muligt at få en dejlig familiehund, som trives godt med både mennesker, andre dyr og forandringer i omgivelserne. For at kunne socialisere din hvalp på den rette måde, er det vigtigt at have lidt viden om hvalpens udvikling og socialiseringsfase.

Hvalpens socialiseringsfase
Hvalpens socialiseringsfase kan groft opdeles i to faser.
- Den første fase af socialiseringen finder sted i alderen 3–12 uger.
- Den anden fase af socialiseringen finder sted i alderen 12 uger til 6 måneder.
Din hvalps første socialiseringsfase
Denne fase kan ses som den nysgerrige fase, fordi hvalpe i denne periode, som ordet antyder, er nysgerrige på nye ting. De skal stifte bekendtskab med en masse forskellige indtryk. Det er vigtigt, at de lærer, at nye oplevelser og stimuli ikke er farlige. Omverdenen skal blive noget helt naturligt for dem.
Vi giver dig et kort overblik med eksempler på stimuli, som din hvalp bør vænne sig til:
- Børn
- Larm/travlhed (for eksempel en travl gågade eller et marked)
- Biler
- Tog
- Busser
- Lastbiler
- Andre mennesker (herunder også mennesker med en anden hudfarve og personer med et handicap)
- Andre hunde
- Andre dyr (naturligvis alle dyr i husstanden, såsom katte og kaniner, men også andre dyr som køer, får og heste, hvis du lufter din hund i landlige områder)
- Vand (for eksempel havet, hvis du bor i nærheden eller gerne vil tage din hund med dertil regelmæssigt)
- Alt hvad der er en naturlig del af din og din families hverdag
- Fyrværkeri/høje lyde
- Dyreklinikken!
Denne fase skal foregå i et roligt tempo, og din hvalp skal have god tid til at vænne sig til nye stimuli. Det er vigtigt, at processen ikke forhastes, og at hvalpen får mulighed for gentagne gange at stifte bekendtskab med nye ting. Det er også vigtigt ikke at præsentere for mange indtryk på én gang. Din hvalp skal have tilstrækkelig tid til at falde til ro igen.
Hvis din hvalp reagerer med frygt på en stimulus, er den endnu ikke klar til den oplevelse. Du må gerne samle din hvalp op og fjerne den fra situationen. Prøv blot igen på et senere tidspunkt og start i et roligere tempo, for eksempel på større afstand.
Din hvalps anden socialiseringsfase
Denne fase betragtes som angstfasen. Din hvalp bliver mistroisk over for alt, den tidligere er blevet præsenteret for i fase 1. Hvalpen skal igen lære, at de ting, den allerede har mødt, stadig ikke er farlige. Gentagelse af de samme stimuli er derfor særligt vigtigt i denne fase!
Dette er også den fase, hvor en hvalp kan udvikle varig frygt for bestemte ting på grund af en traumatisk oplevelse.
Din hvalp derhjemme
Din hvalp kommer som regel hjem til sin nye ejer i slutningen af den første socialiseringsfase. Nu skal den lære, hvad der er ‘normalt’ i hjemmet, og vænne sig til rutinerne i en familie.
Der er dog nogle vigtige punkter, du bør være opmærksom på under socialiseringen for at få en velafbalanceret og social hund:
- Socialisering med børn
- Vænne sig til dyreklinikken
- Socialisering med andre hunde
Her vil vi forklare, hvorfor disse punkter er særligt vigtige i forbindelse med socialiseringen.
Socialisering med børn
Et barn er for en hund ikke bare et lille menneske. En hund, der ikke har erfaring med børn, kan opfatte et barn som noget truende. Uden den rette socialisering kan hunden endda udvikle aggressiv adfærd over for børn. Det er derfor vigtigt, at hvalpen lærer, at børn (i de fleste tilfælde) ikke er farlige, men faktisk ofte er fantastiske legekammerater. Hvis du ikke selv har børn, er det en god idé at opsøge steder, hvor der er mange børn, for eksempel ved en skole eller på en legeplads.
Vænne sig til dyreklinikken
Alle hunde vil før eller siden komme i kontakt med dyreklinikken, i større eller mindre grad. Det er en god idé ikke at vente med besøget, til det bliver nødvendigt. Kig jævnligt forbi for at veje din hvalp og hente en godbid. På den måde lærer din hvalp, at dyrlægen kan være en positiv oplevelse.
Socialisering med andre hunde
Der findes mange forskellige hunderacer, og hver hund ser anderledes ud. Hvalpe skal lære, at alle disse forskellige racer også bare er hunde. Vent ikke med at lade din hvalp møde andre hunde, indtil alle vaccinationer er på plads, for så er den første socialiseringsfase allerede ovre! Gå selvfølgelig ikke hen til en travl hundepark, men prøv i stedet at aftale møder med folk, du kender, som har hunde, der er godt vaccineret. Sørg også for på forhånd at høre, om den anden hund er god til at omgås hvalpe, så du undgår en traumatisk oplevelse.
Hvad din hvalp ellers bør vænnes til, afhænger af det miljø, I lever i!
Hvad skal du gøre, hvis din hvalp får en dårlig oplevelse?
Hvis din hvalp bliver forskrækket over en oplevelse, er det en god idé hurtigt at opsøge en lignende situation igen og gøre den positiv ved at belønne din hvalp. Hvis din hvalp for eksempel bliver bange for en lastbil, så gå igen hen til en trafikeret vej, men hold lidt mere afstand i starten. Leg med din hvalp eller giv den en godbid, når den ikke reagerer bange.
Forebyg, at en ubehagelig oplevelse udvikler sig til et traume. Dette gælder også ved en negativ oplevelse med for eksempel en større hund. Find helst inden for et døgn en hund af samme race, som er venlig over for hvalpe, og skab en positiv oplevelse.
Afslutningsvis…
Start i god tid med socialiseringen, og bliv ved med at gentage! Fortsæt gerne med at socialisere din hvalp helt frem til puberteten – og helst indtil den er omkring et år gammel. På den måde lærer din hund, at nye ting ikke er farlige, og du kan i tide reagere på eventuelle adfærdsændringer.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst griber opdragelsen af din hvalp an? En hvalpetræning kan være en stor hjælp. Få information om mulighederne for hvalpekurser i dit område – spørg din dyrlæge eller andre hundeejere i nærheden – og tag gerne ud og se, hvordan kurserne foregår. Husk, at ikke alle træningsmetoder passer til alle. Det er vigtigt, at træningsformen føles rigtig for dig, ellers lærer din hvalp ikke optimalt!
Held og lykke – og rigtig god fornøjelse med din hvalp!
Se her vores udvalg af plejeprodukter til din hvalp
Har du stadig spørgsmål om socialiseringen af din hvalp? Så kontakt vores veterinærteam på [email protected]