Menu
Rabatter op til 30% Læs mere

Socialisering af killinger

Skrevet af Edith |

Katte er populære kæledyr. De er relativt nemme at holde og er for mange mennesker et ideelt valg som kæledyr. Du kan naturligvis vælge en (voksen) kat fra et internat, men ofte vælger man en killing. Det kan være en racekat eller en almindelig huskat, som i passet ofte betegnes som Europæisk Korthår.

Kitten wordt geknuffeld

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at også en killing har brug for en vis grad af socialisering og opdragelse for at udvikle sig til en rar og velfungerende kat. Ligesom hos hvalpe har tidlige oplevelser og indtryk stor betydning for killingens adfærd som voksen.

En velsoialiseret killing er nysgerrig, glad og afslappet. Er det ikke tilfældet, kan det skyldes, at killingen ikke er blevet socialiseret ordentligt. Læs videre og tag allerede nu et kig på vores udvalg til killinger!

Socialiseringsfasen

Ligesom hos hvalpe er socialiseringsfasen hos killinger en særlig læringsperiode, hvor killingen lærer at omgås artsfæller, andre dyr og mennesker. I denne periode skal den også lære, hvad en kattebakke er, og hvordan man bruger den – og for eksempel, at det ikke er farligt at blive løftet op. Det er ofte også i denne fase, at din killing bør vænnes til en transportkasse.

Med en god socialisering vil din kat have lettere ved at håndtere nye situationer senere i livet og vil være mindre tilbøjelig til at blive bange. En kat, der ikke er ordentligt socialiseret, kan udvikle stress og angst, hvilket kan have konsekvenser for både dens trivsel og helbred.

Den første socialiseringsperiode finder som regel sted hos opdrætteren. Denne fase ligger mellem 3 og 8 ugers alderen. Killinger gennemgår også en anden socialiseringsperiode mellem 8 og 14 til 16 uger.

Hvornår kommer en killing hjem til dig?

Hvornår en killing flytter ind hos dig, og hvor i sin socialiseringsfase den befinder sig, kan variere meget.

Ifølge loven må killinger først tages fra moderen, når de er mindst 7 uger gamle. Desværre ser vi stadig, at killinger nogle gange kommer til deres nye hjem tidligere. Det skyldes ofte, at den nye ejer får at vide, at killingen har en vis alder – hvilket desværre ikke altid passer. Der findes en hjemmeside, hvor du kan se, hvordan en killing ser ud i forskellige aldre, nemlig kittenleeftijd.nl. Ved hjælp af denne side kan du vurdere, om den alder, opdrætteren oplyser, stemmer overens med, hvordan din killing ser ud.

Killinger fra en opdrætter, der er tilknyttet en raceforening, bliver ofte først afleveret, når de er mindst 13 uger gamle. På det tidspunkt er den første og største del af den anden socialiseringsfase allerede ovre, når killingen flytter hjem til dig. Derfor er det vigtigt, at opdrætteren har lagt vægt på killingernes socialisering. Sørg derfor for at få grundig information om dette, før du vælger.

Moderkattens rolle

Moderkatten spiller en vigtig rolle i killingens socialiseringsperiode. Killingen lærer af moderen, hvad der er normalt katteadfærd. Det er derfor vigtigt, at moderkatten viser det rette eksempel. En godt socialiseret moderkats adfærd vil have en positiv indflydelse på killingernes adfærd. Hvis moderkatten er tryg ved mennesker, lærer killingen, at mennesker ikke er farlige. Moderkatten lærer også killingen grænser i leg – hvis killingen bider eller kradser for hårdt, bliver den rettet af moderen.

Din killing derhjemme

Når din killing er kommet hjem, er det vigtigt fortsat at have fokus på socialisering og opdragelse. Man hører nogle gange, at katte ikke kan opdrages – men de kan faktisk godt lære noget. Du kan for eksempel lære din killing, at den ikke må kradse i møblerne eller hoppe op på bordet. Det kræver dog, at du er konsekvent. Det bedste resultat opnås ofte ved at belønne god adfærd. Giv din kat alternativer, som den gerne må kradse i, og sørg for et sted, hvor den må sidde højt. Fysisk straf frarådes, da det kan forværre problemadfærd og skade forholdet mellem kat og ejer.

Gå frem trin for trin, og hold godt øje med din kat. Præsenter din killing for så mange indtryk som muligt – på en positiv måde. Tænk for eksempel på:

  • Mennesker
  • Dyr
  • Lyde
  • Genstande

Afslutningsvis…

Undgå dog at overstimulere din killing. Et stimulerende miljø er vigtigt for at forebygge kedsomhed og dermed også adfærdsproblemer.

Desværre kan en kat stadig udvikle frygt som følge af negative oplevelser – uanset alder. En god socialisering i killingens tidlige liv giver dog et solidt fundament.

Læs også vores artikel om anskaffelse af en killing. På LICG’s hjemmeside kan du også finde mere information om emnet.

Læs også mere om kattetoilet-træning af din killing.

Se her vores udvalg af daglige fornødenheder til killinger og vores sortiment af legetøj til killinger.

Har du stadig spørgsmål om socialiseringen af din killing? Så kontakt vores veterinærteam på [email protected].