Spolorm hos hund og kat
Skrevet af Edith |
Spolorm er indvendige tarmparasitter. De findes hos både hunde (Toxocara canis) og katte (Toxocara cati). Selvom de sjældent er synlige i afføringen eller opkast fra en hund eller kat, anslås det, at 5 til 10 % af hunde og katte er smittet. Mennesker kan også blive smittet med hundens og kattens spolorm. Derfor er det meget vigtigt at ormebehandle dine kæledyr regelmæssigt! I denne artikel kan du læse alt om spolorm hos hunde og katte, og hvordan disse orme også kan være smitsomme for mennesker.

Spolorm er skadelige for din hund og kat.
Orme hos hunde og katte forekommer meget oftere, end de fleste mennesker tror, og de kan være skadelige for dit kæledyrs sundhed. Spolorm rejser rundt i kroppen og kan forårsage skader og betændelse i organerne – både hos dyr og mennesker.
Symptomer på spolorm hos din hund eller kat.
Hos hvalpe og killinger kan voksne orme nogle gange findes i afføringen eller i opkast. Dette er dog langt fra altid tilfældet! Ofte er en ormeinfektion ikke synlig udefra. Nogle gange kan dyret have diarré, en oppustet mave på grund af luft i tarmen eller en mat og pjusket pels. Hos voksne dyr ses der som regel ingen symptomer på en spolorminfektion.
Spolormens livscyklus.
Via afføringen fra hunden eller katten spredes æg ud i omgivelserne. Der kan være op til 200.000 æg pr. orm pr. dag. I omgivelserne begynder en larve at udvikle sig inde i ægget, hvilket gør æggene smittefarlige. En hund eller kat bliver smittet med spolorm ved at optage disse æg fra jord, der er forurenet med hunde- eller katteafføring (for eksempel sandkasser, parker, legepladser og havejord). Når hunden eller katten spiser et æg, klækkes larven i tarmene og borer sig gennem tarmvæggen ind i blodbanen. Hvad der derefter sker med larverne, afhænger af værtsdyrets alder.
Hos unge dyr vandrer larverne via blodet til lungerne. Her bliver de hostet op og slugt igen. I tyndtarmen udvikler larverne sig til voksne orme, som lægger æg. Æggene udskilles derefter med afføringen, og cyklussen starter forfra.
Hos ældre hunde sker det oftere, at larverne via blodet når organerne, hvor de kapsler sig ind og går i dvale. Først når dyret bliver drægtigt, bliver larverne aktive igen. Tæver kan smitte deres hvalpe allerede før fødslen via moderkagen. Hos både hunde og katte kan larverne også overføres gennem modermælken og dermed smitte deres unger. I tyndtarmen hos hvalpe og killinger udvikler larverne sig igen til voksne orme.
Hunde og katte kan også blive smittet ved at spise en inficeret mellemvært, såsom en lille gnaver. Gnavere optager æggene fra omgivelserne, og i deres tarme klækkes de. Larverne spredes derefter via blodbanen rundt i kroppen og kapsler sig ind. Når en hund eller kat spiser en sådan gnaver, udvikler de indkapslede larver sig i hundens eller kattens tarme til voksne orme.
Spolorminfektion hos mennesker.
Mennesker kan blive smittet ved at optage spolormæg fra omgivelserne. Smitte kan for eksempel ske under havearbejde, ved at spise uvasket frugt og grønt fra egen have, men især hos børn, der leger i inficerede, ikke overdækkede sandkasser. Ofte fører en smitte ikke til symptomer, men fordi larverne kan sætte sig fast i organer eller øjne, kan det i nogle tilfælde give problemer. For personer med medfødt tendens til allergi (såkaldt atopisk disposition) kan det også betyde, at de hurtigere eller mere alvorligt udvikler allergiske sygdomme. Det ser i hvert fald ud til at være meget sandsynligt ved kroniske luftvejssygdomme som astma. Det er derfor meget vigtigt at forhindre forurening af vores miljø med spolormæg ved at ormebehandle dine kæledyr regelmæssigt.
Regelmæssig ormebehandling af din hund og kat.
Vælg en ormekur med det rette aktive stof i den rigtige dosering, for eksempel en kombination af Niclosamid og Oxibendazol (Vitaminthe), en kombination af Milbemycin og Praziquantel (Milbemax), en kombination af Pyrantel og Praziquantel (Adimere Ormekur og Drontal) eller Fenbendazol (Panacur). Hundetæver og hunkatte med et kuld slikker ofte deres unger rene, og på den måde kan de optage mange spolormæg, hvis hvalpene eller killingerne er smittede. Derfor er det vigtigt at ormebehandle både moderen og ungerne samtidig i de første uger.
Det er vigtigt at ormebehandle din hund eller kat regelmæssigt. Hos Medpets finder du et bredt udvalg af ormemidler til hunde og katte.
Ormebehandlingsskema for din hund eller kat.
Ormebehandl dine hunde og katte regelmæssigt efter skemaet herunder:
- Hvalpe: i en alder af 2, 4, 6 og 8 uger, derefter hver måned indtil de er et halvt år gamle. Herefter gælder den generelle anbefaling om at ormebehandle mindst fire gange om året.
- Killinger: i en alder af 3, 5 og 7 uger, derefter hver måned indtil de er et halvt år gamle. Herefter gælder den generelle anbefaling om at ormebehandle mindst fire gange om året.
- Alle andre hunde og katte: 4 gange om året.
Derudover er det vigtigt at følge følgende retningslinjer:
-
Ormebehandl ikke kun hvalpene og killingerne under diegivningsperioden, men også moderen.
-
Ormebehandl helst to uger før en vaccination; et ormefrit dyr opbygger en bedre immunitet.
- Ormebehandl alle dine kæledyr på samme tid for at forhindre gensmitte mellem dyrene.
- For at forhindre gensmitte med bændelorm er det en god idé at behandle dine kæledyr mod lopper samtidig med ormebehandlingen.
- Derudover er god hygiejne i og omkring hjemmet en vigtig foranstaltning til at forebygge ormeinfektioner. Vask kurven og andre liggepladser regelmæssigt, fjern afføring fra haven osv.
Øvrige tiltag
Derudover kan du tage enkle forholdsregler som at bære handsker under havearbejde, omplantning af planter og ved rengøring af kattebakken. Vask hænderne efter at have kælet med katten eller hunden, vask frugt og grøntsager før spisning, og husk at samle hundens afføring op!
Se nu vores opdaterede ormeguide til hunde og katte.
Har du spørgsmål om spolorm eller ormebehandling af din hund eller kat? Så kontakt os gerne på dyrlæ[email protected].